Składniki:
- 400 g makaronu świderki,
- 200 g piersi z kurczaka,
- sól,
- pieprz,
- papryka słodka,
- 250 g brokułów,
- 30 g orzeszki ziemne,
- SOS:
- 1 łyżka masła,
- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 2 łyżki masła orzechowego,
- 3 łyżki sosu sojowego,
- 200 g śmietany kremówki,
- 150 ml mleka
Pierś z kurczaka kroimy w paski, oprószamy solą, pieprzem i papryką, odstawiamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie podsmażamy ją na rumiano. Brokuła dzielimy na różyczki. W garnku zagotowujemy wodę. Brokuła wkładamy do wrzątku i gotujemy 4-5 minut (po tym czasie brokuł powinien być jędrny i miękki).
Brokuła wyjmujemy i wkładamy do miski z zimną wodą, żeby zatrzymać proces gotowania. Wyjmujemy na sitko i czekamy aż obcieknie z wody. Na patelni rozpuszczamy masło. Następnie dodajemy drobną posiekaną cebulą i podsmażamy ją, po chwili dodajemy czosnek. Kolejno wlewamy mleko i dodajemy masło orzechowe. Całość gotujemy na wolnym ogniu ciągle mieszając aż do rozpuszczenia masła. Dodajemy sos sojowy i śmietankę - całość zagotowujemy i wyłączamy ogień. Doprawiamy ewentualnie do smaku. Do garnka z sosem dodajemy makaron, brokuła i kurczaka, całość mieszamy tak, aby sos pokrył wszystkie składniki. Podajemy na ciepło. Każdą porcję posypujemy garścią orzeszków ziemnych. Smacznego 😉