Makaron w kremowym sosie kiełbaskowym

Zapraszam na pyszne danie z makaronem. Do przygotowania sosu wykorzystałam kiełbasę. Jest to świetna okazja na jej wykorzystanie, jeśli została nam po świętach. Sos jest bardzo kremowy. Należy go podać od razu po przygotowaniu. Ze względu na obecność śmietany i sera po odgrzaniu nie będzie już taki smaczny. Podałam ów sos z makaronem piórka. Ten makaron jest tak dobry, że wyjadam go samego zaraz po ugotowaniu.

Składniki:

  • 300g makaronu piórka,
  • 400g kiełbasy cienkiej,
  • 250g śmietany kremówki,
  • 3 łyżki startego żółtego sera,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • 1 duża cebula,
  • olej do smażenia.
  • sól,
  • pieprz,
  • gałka muszkatołowa,
  • ostra papryka,

Przygotowanie:

Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Kiełbasę obieramy ze skóry i rozdrabniamy ją widelcem. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i szklimy na oleju. Do cebuli dodajemy rozdrobnioną kiełbaskę i smażymy kilkanaście minut co jakiś czas mieszając aż ładnie zbrązowieje. Wówczas dodajemy śmietanę, dokładnie mieszamy.

Całość dusimy około 2-3 minut, doprawiamy do smaku. Wówczas dodajemy starty żółty ser i połowę natki. Dodajemy makaron, dokładnie mieszamy i rozkładamy porcję na talerze. Posypujemy resztą posiekanej natki. Danie podajemy od razu. Smacznego 🙂

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij