Kurczak w parmezanowej panierce zapiekany z sosem pomidorowym i mozzarellą

Dodatek parmezanu do panierki sprawia, że zwykłe kotlety nabierają pysznego smaku. Gdy tylko pierwszy raz wypróbowałam tę panierkę to robię takie kotlety co niedziela na obiad. Ponieważ parmezan to twardy ser nie rozpuszcza się podczas smażenia kotletów. Świetnie pasuje tutaj sos pomidorowy i świeża mozzarella. Danie bardzo dobrze się odgrzewa. Polecam podanie dania z ryżem.

Kurczak w parmezanowej panierce zapiekany z sosem  pomidorowym i mozzarellą

Kurczak w parmezanowej panierce zapiekany z sosem pomidorowym i mozzarellą

SKŁADNIKI(4 porcje):

  • SOS POMIDOROWY:
  • 1 puszka pomidorów krojonych w puszce (400g),
  • 1 mała cebula,
  • 1 duży ząbek czosnku,
  • 1 liść laurowy,
  • Szczypta chili,
  • 1 łyżeczka bazylii,
  • ½ łyżeczki oregano,
  • ¼ łyżeczki cukru,
  • Sól,
  • Pieprz,
  • KURCZAK W PANIERCE:
  • 2 duże pojedyncze piersi z kurczaka (około 600-800g),
  • Sól,
  • Pieprz,
  • Słodka papryka,
  • ½ szklanki bułki tartej,
  • ½ szklanki tartego na drobnych oczkach parmezanu,
  • 1/3 łyżeczki suszonego czosnku,
  • 1/3 łyżeczki oregano,
  • 2-3 łyżki mąki,
  • 1-2 jajka,
  • DODATKOWO:
  • 100-150 g mozzarelli,
  • Listki bazylii,
  • Olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

Zaczynamy od przygotowania sosu pomidorowego.

SOS POMIDOROWY: Cebulę i czosnek obieramy. Czosnek przeciskamy przez praskę, a cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę. Rozgrzewamy odrobinę oleju na patelni i szklimy cebulę. Pod koniec dodajemy do niej czosnek. Następnie dodajemy bazylię, oregano, szczyptę chili i smażymy mieszając przez pół minuty. Na patelnię dodajemy pomidory z puszki i liść laurowy. Gotujemy sos pod przykryciem przez kilkanaście minut aż stanie się gęsty. W między czasie doprawiamy go solą, pieprzem i cukrem do smaku.

KURCZAK W PANIERCE: Każdą z piersi kurczaka kroimy wzdłuż na 2-3 części. Pokrojone mięso oprószamy solą, pieprzem i słodką papryką z każdej strony. Mięso odstawiamy na kilka godzin do lodówki, aby przeszło przyprawami. Jeśli nie mamy czasu to możemy pominąć ten punkt.

Mieszamy ze sobą bułkę tartą, parmezan, oregano, czosnek i 1/3 łyżeczki pieprzu.

Na jeden talerzyk wykładamy mąkę, na drugi panierkę parmezanową. Do miseczki wbijamy jajko i roztrzepujemy je. Filety z kurczaka panierujemy najpierw w mącę. Strzepujemy jej nadmiar. Następnie maczamy w jajku i panierujemy w panierce parmezanowej lekko ją dociskając do mięsa. Na patelni rozgrzewamy olej. Kotlety smażymy na rumiano z obu stron na wolnym ogniu.

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Kotlety wykładamy do naczynia żaroodpornego lub na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Mozzarellę kroimy w plastry. Na każdym kotlecie układamy plaster mozzarelli. Na ser wykładamy porcję sosu pomidorowego. Mięso zapiekamy w piekarniku prze kilka minut – tylko do rozpuszczenia sera.

Życzę smacznego  🙂

Uwaga:

1) Do sosu możemy dodać 1 łyżeczkę suszonej pietruszki.

2) Bułkę tartą możemy zastąpić panierką panko.

3) Parmezan możemy zastąpić innym twardym serem np. grana padano. Nie nadaje się do tego celu zwykły żółty ser, musi być twardy.

Kurczak w parmezanowej panierce zapiekany z sosem  pomidorowym i mozzarellą

Kurczak w parmezanowej panierce zapiekany z sosem pomidorowym i mozzarellą





5 komentarzy

  1. ale pysznie przygotowany kurczak! chętnie bym zjadła : )

  2. Pyszniutkie,polecam i pozdrawiam 🙂

    • cukiereczek

      Mariola233 cieszę się, że smakowało 🙂

  3. czy mozna uzyc schabu?

    • cukiereczek

      Nie próbowałam ze schabem, ale myślę, że się sprawdzi

Zostaw odpowiedź