Kurczak zapiekany ze szparagami zwiastuje wiosnę na blogu. Sezon na szparagi rozpoczął się więc warto chrupać je na śniadanie, obiad czy kolację.
TUTAJ znajdziesz więcej przepisów na dania jednogarnkowe.
Dzisiejsza propozycja obiadowa to pyszne i lekkie danie jednogarnkowe z piekarnika. Nie musimy smażyć mięsa, obierać warzyw. Wszystko wkładamy do jednego naczynia i zapiekamy. Mięso z kurczaka owijamy wędzonym boczkiem. Dzięki temu zabiegowi pozostaje soczyste po upieczeniu, a przy tym zyskuje dodatkowego smaczku. Szparagi po upieczeniu zostają chrupiące. Danie proponuje podać z ziemniaki, kaszą, ryżem lub makaronem.
Więcej przepisów na dania obiadowe ze szparagami
- Naleśniki ze szparagami i sosem pieczarkowym
- Pulpeciki w sosie szparagowym
- Ryż smażony ze szparagami i kalafiorem
- Pierogi ze szparagami, boczkiem i kremowym serkiem
Lekkie i pyszne wiosenne danie obiadowe
Kurczak w boczku zapiekany ze szparagami
Składniki (4 porcje):
- 1 duża podwójna pierś z kurczaka (około 600g),
- 100g wędzonego boczku parzonego pokrojonego w cieniutkie plastry,
- sól,
- pieprz,
- słodka papryka,
- suszony czosnek,
- 2 łyżeczki oleju,
- DODATKOWO:
- 1 pęczek szparagów (250g),
- 1 łyżka rozpuszczonego masła,
- 250g pomidorków koktajlowych,
- 4 łyżki parmezanu
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka kroimy na kilka - kilkanaście mniejszych filecików. Oprószamy je z obu stron solą, pieprzem, czosnkiem i papryką. Następnie skrapiamy olejem.
*Jeśli mamy czas to mięso można zamarynować wieczorem lub dzień wcześniej.
Każdy z filecików zawijamy w plasterek boczku zakładając go pod spód. Tak przygotowane fileciki układamy w dużym prostokątnym naczyniu żaroodpornym. Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki i układamy na mięsie. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, góra-dół. Wkładamy naczynie z mięsem i pomidorkami i pieczemy 20 minut. W tym czasie przygotowujemy szparagi. Odłamujemy stwardniałe końcówki (poruszamy szparagami, a one same złamią się w odpowiednim miejscu). Ze szparagów można usunąć także łuski.
Naczynie wyjmujemy z piekarnika i na wierzchu mięsa układamy szparagi. Szparagi smarujemy rozpuszczonym masłem za pomocą pędzelka. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 5 minut. Naczynie wyjmujemy i posypujemy startym parmezanem. Zapiekamy jeszcze 1 minutę. Czyli łącznie danie pieczemy 26 minut. Smacznego!