Kotlet schabowy

Kotlet schabowy to klasyka kuchni polskiej. To danie mięsne gości w większości polskich domów na niedzielny obiad. Przygotowanie kotletów schabowych jest bardzo proste. Plastry schabu najpierw cienko rozbijamy, później panierujemy w bułce tartej i smażymy na złoto. Smażymy je koniecznie na smalcu. Kotlet schabowy idealnie pasuje do ziemniaków z wody, ziemniaków pieczonych, a także do chleba.

Kotlet schabowy

Kotlet schabowy

SKŁADNIKI (7-8 kotletów):

  • 700g schabu,
  • 2 jajka,
  • Bułka tarta do panierowania,
  • Smalec do smażenia,
  • Sól,
  • Pieprz,
  • Słodka papryka,

PRZYGOTOWANIE:

Schab kroimy w plastry grubości 1-1,5cm. Każdy z plastrów rozbijamy tłuczkiem (najlepiej przez folię, aby nie poszarpać mięsa). Rozbite plastry schabu oprószamy z każdej strony solą, pieprzem i słodką papryką. Jeśli mamy czas to możemy odstawić mięso na kilka godzin do lodówki. A jeśli nie to od razu przechodzimy do smażenia kotletów.

Do jednej miski wbijamy jajka i rozkłócamy je. W drugiej misce umieszczamy bułkę tartą.

Na patelni rozpuszczamy smalec.

Plastry schabu maczamy najpierw w jajku, a później panierujemy w bułce tartej. Kotlety smażymy na średnim ogniu na złoto z obu stron. Możemy odsączyć je na papierowych ręcznikach z nadmiaru tłuszczu.

Życzę smacznego  🙂

Kotlet schabowy

Kotlet schabowy





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź