Kotlet schabowy to klasyka kuchni polskiej. To danie mięsne gości w większości polskich domów na niedzielny obiad. Przygotowanie kotletów schabowych jest bardzo proste. Plastry schabu najpierw cienko rozbijamy, później panierujemy w bułce tartej i smażymy na złoto. Smażymy je koniecznie na smalcu. Kotlet schabowy idealnie pasuje do ziemniaków z wody, ziemniaków pieczonych, a także do chleba.
SKŁADNIKI (7-8 kotletów):
- 700g schabu,
- 2 jajka,
- Bułka tarta do panierowania,
- Smalec do smażenia,
- Sól,
- Pieprz,
- Słodka papryka,
PRZYGOTOWANIE:
Schab kroimy w plastry grubości 1-1,5cm. Każdy z plastrów rozbijamy tłuczkiem (najlepiej przez folię, aby nie poszarpać mięsa). Rozbite plastry schabu oprószamy z każdej strony solą, pieprzem i słodką papryką. Jeśli mamy czas to możemy odstawić mięso na kilka godzin do lodówki. A jeśli nie to od razu przechodzimy do smażenia kotletów.
Do jednej miski wbijamy jajka i rozkłócamy je. W drugiej misce umieszczamy bułkę tartą.
Na patelni rozpuszczamy smalec.
Plastry schabu maczamy najpierw w jajku, a później panierujemy w bułce tartej. Kotlety smażymy na średnim ogniu na złoto z obu stron. Możemy odsączyć je na papierowych ręcznikach z nadmiaru tłuszczu.
Życzę smacznego 🙂