Kotleciki porosołowe z cieciorką

Pewnie często szukacie pomysłu na wykorzystanie mięsa z rosołu. Oczywiście można je zjeść podsmażone na patelni, można z niego zrobić pierogi, a także pasztet. Ja natomiast zaproponuję Wam lekkie kotleciki z cieciorką. Jest to świetny pomysł na przemycenie jej do naszego menu. Kotleciki świetnie smakują z sosem albo ketchupem, są bardzo delikatne w smaku.

 

SKŁADNIKI:

  • 320g mięsa z rosołu (np. po kawałku wołowiny i kurczaka),
  • 160g cieciorki z puszki,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka octu balsamicznego,
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki,
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

Mięso z rosołu i cieciorkę mielimy w maszynce do mielenia mięsa. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i szklimy na oleju, pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Masę mięsną mieszamy z wystudzoną cebulą, dodajmy natkę pietruszki, ocet, słodką i ostrą paprykę, mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wówczas dodajemy jajko i dokładnie mieszamy.

Z masy formujemy płaskie kotleciki, smażymy je na rumiano z obu stron na średnim ogniu.

Życzę smacznego 🙂

Uwaga:

1) Do kotlecików można użyć także ugotowanej cieciorki, trzeba ją tylko wcześniej namoczyć.
2) Można wykorzystać dowolne mięso z rosołu.

 





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź