Dzisiaj prezentuję Wam szybki i prosty sposób na przygotowanie kurczaka na obiad. Kurczaka kroimy na fileciki, marynujemy i owijamy plasterkami szynki. Następnie mięso krótko pieczemy z dodatkiem pomidorków koktajlowych. Mięso wychodzi soczyste i aromatyczne. Dodatkowo całość bardzo ładnie się prezentuje. Do tak przyrządzonego kurczaka najbardziej pasują mi pieczone ziemniaki lub frytki. Co więcej, całe danie możemy przygotować dużo wcześniej, a zapiec tuż przed podaniem.
SKŁADNIKI (4-6 porcji):
- 600g piersi z kurczaka,
- Sól,
- Pieprz,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 1 łyżka oliwy,
- 100g szynki szwarcwaldzkiej lub serrano,
- 250g pomidorków koktajlowych,
- 1 łyżeczka suszonego oregano lub bazylii,
- 1 łyżeczka cukru,
PRZYGOTOWANIE:
Mięso z piersi kroimy na mniejsze fileciki. Przekładamy je do miski. Oprószamy je solą i pieprzem. Następnie dodajemy oliwę, sok z cytryny i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Dokładnie mieszamy, aby mięso pokryło się marynatą. Mięso odstawiamy na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie mięso owijamy plasterkami szynki i układamy w dużym naczyniu żaroodpornym wysmarowanym odrobiną oliwy.
Pomidorki kroimy na pół. Mieszamy je z bazylią (lub oregano) i cukrem. Wykładamy je na wierzch mięsa.
Całość zapiekamy przez 25 minut w 200 stopniach.
Życzę smacznego 🙂