Fileciki z kurczaka zapiekane z warzywami i mozzarellą

Mój mąż nie przepada za bakłażanem i cukinią, a to danie tak mu smakowało, że poprosił bym przygotowała je ponownie. Niech to będzie najlepsza rekomendacja dla tak zapiekanego kurczaka 🙂

Samo przygotowanie zapiekanego kurczaka z warzywami i mozzarellą jest proste i szybkie. Najwięcej czasu zajmuje pokrojenie i podsmażenie składników. Danie świetnie się odgrzewa. Nadaje się idealnie do zabrania do pracy.  Kurczak wychodzi soczysty. Mamy tutaj szeroką gamę warzyw. Będzie to również idealne danie dla dbających o linię.

Fileciki z kurczaka zapiekane z warzywami i mozzarellą

Fileciki z kurczaka zapiekane z warzywami i mozzarellą

SKŁADNIKI (4 porcje):

  • KURCZAK:
  • 500g piersi z kurczaka,
  • Sól,
  • Pieprz,
  • Słodka papryka,
  • Olej do smażenia,
  • SOS WARZYWNY:
  • 1 papryka,
  • 1 cukinia,
  • 1 bakłażan,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 puszka pomidorów krojonych w puszce (400g),
  • 2 łyżeczki oregano,
  • 3 łyżki oleju,
  • Sól,
  • Pieprz,
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki,
  • DODATKOWO:
  • 1 kulka mozzarelli (125g),

PRZYGOTOWANIE:

KURCZAK: Piersi z kurczaka dzielimy na fileciki. Oprószamy je z obu stron solą, pieprzem i słodką papryką.

Na patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki oleju. Mięso obsmażamy na rumiano z obu stron i układamy na dnie naczynia żaroodpornego.

Na mięso wykładamy równomiernie sos warzywny. Mozzarelle kroimy w plastry i układamy na warzywach. Całość zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-20 minut, do rozpuszczenia sera mozzarella.

Podajemy z pieczywem.

SOS WARZYWNY: Bakłażana, cukinię i paprykę kroimy w kostkę podobnej wielkości. Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy paprykę przez 5 minut. Przekładamy ją do większego rondla. Następnie przez 5 minut smażymy cukinię i przekładamy ją do papryki. Kolejno smażymy bakłażana przez 5 minut i dodajemy go do reszty. Następnie smażymy cebulę, a pod koniec dodajemy czosnek. Dodajemy je do rondla. Całość zalewamy pomidorami z puszki, zagotowujemy. Sos dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 5 minut. Pod koniec dodajemy przyprawy i doprawiamy do smaku.

Życzę smacznego  🙂

Fileciki z kurczaka zapiekane z warzywami i mozzarellą

Fileciki z kurczaka zapiekane z warzywami i mozzarellą

Inspiracja

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij