Kaszotto to pyszne i zdrowe danie obiadowe przygotowane z kaszy pęczak. Super się odgrzewa. Idealnie nadaje się na lunch do pracy. Smakuje pysznie także na zimno. Moja dzisiejsza propozycja kaszotta jest szybka do przygotowania, bo używamy mrożonej marchewki z groszkiem. Danie jest sycące. Oprócz kaszy mamy tutaj chude mięso drobiowe i sporą ilość warzyw.
SKŁADNIKI(4 porcje):
- 2/3 szklanki kaszy pęczak,
- 2,5-3 szklanki bulionu warzywnego (lub wody),
- 400g mrożonej marchewki z groszkiem,
- 500g piersi z kurczaka,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- ½ łyżeczki tymianku,
- Sól,
- Pieprz,
- 2 łyżki oleju do smażenia,
PRZYGOTOWANIE:
Cebule obieramy i kroimy w małą kostkę. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę (lub drobno siekamy).
Kurczaka kroimy w kostkę 1,5 cm. Oprószamy go solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Obsmażamy kurczaka na rumiano. Odkładamy go na bok.
Na tę samą patelnię dolewamy 1 łyżkę oleju i podsmażamy cebulę przez kilka minut aż zrobi się szklista. Kolejno dodajemy kaszę pęczak i smażymy razem mieszając 2 minuty. Pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Wówczas całość zalewamy bulionem (lub wodą), zagotowujemy i dusimy pod przykryciem na wolnym przez 20 minut. Danie kilka razy mieszamy podczas gotowania.
Następnie dodajemy mrożoną marchewkę z groszkiem, kurczaka oraz tymianek i potrawę ponownie zagotowujemy. Gotujemy pod przykryciem przez 15 minut. Danie odkrywamy i gotujemy jeszcze 1-2 minuty doprawiając do smaku.
Życzę smacznego!