Kochani, witajcie po majówce 🙂 Mam nadzieję, że odpoczęliście i świetnie się bawiliście. Po tak długim weekendzie wracam do Was z porcją smakołyków. Jako pierwsze chce Wam przedstawić pyszne i nietypowe mięsko. Nietypowe, bo przygotowane w sosie z colą w roli głównej 😉 Robiłam w coli schab i karkówkę.
Jako pierwszy podam Wam mój sposób na słodko-ostrą karkówkę. Dzięki pieczeniu karkówki w coli mięso ma naprawdę słodki, bardzo przyjemny smak. Mięso wprost rozpływało się w ustach, było bardzo mięciutkie, naprawdę mogę je zachwalać i zachwalać, bo było tak dobre 🙂 Koniecznie spróbujcie, na pewno nie pożałujecie 🙂
Mięsko zjadłam z ryżem, ryż świetnie tutaj pasował. A dnia następnego z kaszą gryczaną - również świetnie się sprawdziła w połączeniu z mięsem.
SKŁADNIKI:
- karkówka 800g,
- przyprawa do karkówki,
- 4 małe cebule,
- 1 szklanka coca coli,
- 1 szklanka ketchupu pikantnego (350g),
- musztarda 175 g,
- olej do smażenia
- ryż długoziarnisty do podania
PRZYGOTOWANIE:
Karkówkę kroimy na plastry i lekko rozbijamy. Następnie każdy plaster nacieramy przyprawą do karkówki. Na patelni podsmażamy mięso. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Coca colę, ketchup i musztardę dokładnie ze sobą mieszamy np. mikserem. W naczyniu żaroodpornym układamy plastry karkówki. Na nie wykładamy cebulę. Całość zalewamy przygotowanym sosem. Mięso pieczmy godzinę w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Podajemy z ryżem i pomidorkami lub ogórkami konserwowymi. Życzę smacznego 🙂
Z pieczenia sosu powstaje bardzo gęsty, słodko-ostry sosik. Mięso można również grillować.Wówczas należy je marynować w sosie przez całą noc.
Zdjęcie nadesłała Kasia W. z bloga Smakujmy
Pani Kasia pisze: “Mięso ma lekko słodki, przyjemny smak i wprost rozpływa się w ustach, jest bardzo mięciutkie i naprawdę mogę je zachwalać i zachwalać, bo było tak dobre :)”