Faszerowane warzywa nie tylko pięknie prezentują się na talerzu, ale też świetnie smakują. Oczywiście wszystko zależy od użytego farszu. Uwielbiam jednak to połączenie soczystych pieczonych warzyw z farszem, przede wszystkim mięsnym.
Moim ulubionym warzywem, który najczęściej faszeruję i zapiekam jest cukinia, a później papryka. Aczkolwiek kalarepka w tej roli świetnie się sprawdziła, była mięciutka, soczysta, po prostu pyszna 🙂 Tak przygotowany obiad będzie miłą odmianą dla zwykłego schabowego. korzystajmy ze świeżych owoców i warzyw, którymi obdarowuję nas wiosna i lato 🙂
Składniki:
- 5-6 kalarepek,
- 1 marchewka,
- 250 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego,,
- 1 mała cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 5-6 łyżeczek koncentratu pomidorowego,
- 3 łyżeczki ostrego ketchupu
- 1 puszka pomidorów krojonych (400g),
- 1 łyżeczka oregano,
- papryka słodka 1/2 łyżeczka,
- szczypta ostrej papryki,
- sól,
- pieprz,
- natka do dekoracji,
Przygotowanie:
Kalarepki obrywamy z liści, odcinamy górę i ostrą małą łyżeczką lub nożem wydrążamy środki. Marchewkę kroimy w drobną kostkę. Na patelni podsmażamy mięso mielone aż do zarumieniania. Dodajemy koncentrat pomidorowy i ketchup, mieszamy i chwilkę smażymy. Następnie dodajemy cebulę i czosnek pokrojone w kostkę, marchewkę i całość zalewamy pomidorami z puszki
Mięso z warzywami dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu około 20 minut aż i część pomidorowego soku wyparuję. W między czasie danie doprawiamy do smaku słodką i ostrą papryką, oregano, solą i pieprzem.
Gotowym gęstym sosem mięsnym napełniamy wydrążone kalarepki. Układamy je w naczyniu żaroodpornym, podlewamy odrobiną wody i zapiekamy około 40 minut w 180 stopniach. 5-10 minut przed końcem można posypać je startym żółtym serem. Danie dekorujemy natką. Podajemy z ryżem lub świeżym pieczywem. Życzę smacznego 🙂
Zdjęcie nadesłała Pani Marta:
“Pomysł bombowy, ślicznie się prezentowały na talerzu, wyszły pysznie”