Chociaż mamy jeszcze lato to ja zaproponuję Wam dzisiaj gulasz z jesienną nutą, ponieważ dodałam do niego gruszkę. A gruszka bardzo kojarzy mi się właśnie z jesienią. Bardzo lubię połączenie mięsa z owocami, dodawałam do swoich potraw m.in. morele i żurawinę, winogrona czy truskawki. Tym razem postawiłam na gruszkę, która dodała zwykłemu gulaszowi słodyczy i delikatności. Mimo, że jest w nim mięso wieprzowe gulasz ten wydawał mi się bardzo lekki. Polecam gorąco, świetnie smakuje podany z kaszą gryczaną i kleksem śmietany 🙂
Składniki:
- łopatka wieprzowa 850g,
- 3 cebule,
- 3 ząbki czosnku,
- 3 ziarenka pieprzu,
- słodkie wino 100ml,
- gałązki tymianku,
- 1 liść laurowy,
- woda gorąca,
- szczypta chili,
- 2 gruszki,
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżka wody
- kasza gryczana do podania
Przygotowanie:
Łopatkę myjemy, osuszamy i kroimy w grubszą kostkę. Cebulę kroimy w kostkę. Na patelni podsmażamy mięso na złoty kolor z każdej strony. Jeśli łopatka jest tłusta, to nie dajemy tłuszczu, ale smażymy na tłuszczu, który się z niej wytopi. Jeżeli jest chuda to podsmażamy ją na maśle. Podsmażone mięso przekładamy do rondla. Na tym samym tłuszczu podsmażamy cebulę, pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażoną cebulę przekładamy do rondla. Na patelnię wlewamy troszkę wody i zeskrobujemy smaczki z mięsa, przelewamy do rondla.
Wlewamy wino i dolewamy tyle gorącej wody, aby zakryła mięso cienką warstwą. Dodajemy liścia laurowego, pieprz w ziarnach, listki tymianku i dusimy pod przykryciem 40 minut. Po tym czasie dodajemy gruszkę obraną i pokrojoną w kostkę. Dusimy jeszcze 20 minut na wolnym ogniu. W między czasie doprawiamy całość solą, pieprzem i chili. Pod koniec dodajemy mąkę rozpuszczoną w wodzie, mieszamy. Podajemy z kaszą gryczaną lub pieczonymi ziemniakami. Życzę smacznego 🙂