Fileciki z kurczaka w delikatnym sosie ze szparagami

Szparagi zdecydowanie opanowały bloga 🙂 Bardzo je lubimy i często je teraz jemy. Dzisiaj serwuję Wam kurczaka w pysznym sosie z dodatkiem świeżych szparagów. Na blogu znajdziecie już m.in. przepis na pulpeciki w sosie szparagowym. Tak przygotowany kurczak smakuje delikatnie i kremowo. Przygotujemy go bardzo szybko. Najlepiej smakuje podany z ziemniakami z wody.

Jeśli pierwszy raz kupiliście szparagi i nie wiecie jak je przygotować do gotowania to już przychodzę z pomocą. Najpierw szparagom należy usunąć stwardniałe części. Aby to zrobić trzeba chwilkę poruszać szparagiem przy jego końcu. Szparag sam złamie się w odpowiednim miejscu. Można szparagom usunąć również łuski, które znajdują się poniżej główki. Wystarczy je delikatnie oderwać od szparaga. Łuski te mogą powodować gorzki smak.

Fileciki z kurczaka w delikatnym sosie ze szparagami

Fileciki z kurczaka w delikatnym sosie ze szparagami

SKŁADNIKI (3-4 porcje):

  • 400g piersi z kurczaka,
  • 300g szparagów,
  • 1 mała cebula,
  • 1 marchewka,
  • 2 łyżki mąki (do panierowania),
  • 1 łyżka oleju,
  • Sól,
  • Pieprz,
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki,
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki,
  • 1,5 szklanki wody,
  • 100g śmietany kremówki,
  • 2 łyżki posiekanego koperku,

PRZYGOTOWANIE:

Pierś z kurczaka kroimy na fileciki. Każdy z nich oprószamy solą, pieprzem i słodką papryką z obydwu stron. Następnie panierujemy je w mące. Jej nadmiar delikatnie strzepujemy. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Marchewkę obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Ze szparagów usuwamy stwardniałe końcówki. Wystarczy poruszać szparagami, a same złamią się w odpowiednim miejscu. Szparagi kroimy w ukośne plastry, a główki pozostawiamy w całości.

Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Partiami obsmażamy mięso z kurczaka na rumiano z obu stron.

Mięso przekładamy na talerz. Na tłuszczu pozostałym po smażeniu mięsa smażymy cebulę przez 2 minuty. Dodajemy marchewkę i smażymy kolejne 2 minuty często mieszając. Dodajemy szparagi (bez główek) i przyprawy. Smażymy 1 minutę.

Zawartość patelni zalewamy wodą i zagotowujemy. Dodajemy filety z kurczaka. Danie przykrywamy i gotujemy razem około 3-5 minut. Dodajemy główki szparagów i gotujemy jeszcze 2 minuty, aż warzywa zmiękną.

Wówczas do zawartości patelni dodajemy śmietanę i koperek, mieszamy. Gotujemy danie bez przykrycia jeszcze 1-2 minuty. W między czasie doprawiamy do smaku.

Jeśli nasza śmietanka była płynna i sos nie wyszedł gęsty to możemy zagęścić go dodatkową mąką pszenną rozrobioną w niewielkiej ilości zimnej wody.

Życzę smacznego  🙂

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij