Zapraszam dzisiaj na pulchne drożdżowe bułeczki na wytrawnie. Na blogu możecie już znaleźć paluchy drożdżowe ze szpinakiem, kurczakiem i fetą - czyli włoskie stromboli. Takie bułeczki sprawdzają się świetnie podczas większych wypadów i wycieczek. Możemy podać je także na obiad. Wówczas będzie do nich świetnie pasował sos czosnkowy. Możemy przygotować wersję wegetariańską bułeczek – wystarczy pominąć szynkę. Same bułeczki są łatwe do przygotowania. Ciasto jest elastyczne i bardzo dobrze się z nim pracuje.
Bułeczki ze szpinakiem, suszonymi pomidorami, szynką i mozzarellą
SKŁADNIKI:
- BUŁECZKI:
- 1 szklanka mleka,
- 30g świeżych drożdży,
- 3 szklanki mąki,
- 1 jajko,
- 2 łyżki miękkiego masła,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka cukru,
- NADZIENIE:
- 150g szynki,
- 400g mrożonego szpinaku rozdrobnionego,
- 2 ząbki czosnku,
- 6 suszonych pomidorów,
- 200g mozzarelli,
- Olej do smażenia,
- DODATKOWO:
- 1 jajko + 1 łyżka mleka
PRZYGOTOWANIE:
Szklanka o pojemności 250ml.
CIASTO: Przygotowujemy rozczyn. Do ciepłego mleka wkruszamy drożdże, dodajemy 3-4 łyżki mąki i 1 łyżeczkę cukru. Mieszamy dokładnie, aby nie było grudek. Powinniśmy otrzymać masę o gęstości śmietany. Przygotowany rozczyn odstawiamy na kilka minut aż zacznie pracować.

Przygotowanie rozczynu
Do miski wsypujemy mąkę, mieszamy ją z solą. Jajko roztrzepujemy i mieszamy z podrośniętym rozczynem. Stopniowo dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Pod koniec wyrabiania dodajemy masło. Z ciastem przenosimy się na stolnicę i wyrabiamy je do momentu aż zrobi się gładkie i elastyczne. Ciasto przekładamy do miski i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy je w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do podrośnięcia. Powinno po tym czasie podwoić swoją objętość.
NADZIENIE: Gdy ciasto wyrasta to przygotowujemy nadzienie. Na suchą patelnie dajemy zamrożony szpinak. Smażymy go do momentu aż cała woda z niego wyparuję. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Suszone pomidory kroimy w kostkę. Mozzarellę ścieramy na grubych oczkach tarki. Szynkę kroimy w większą kostkę.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju. Dodajemy szynkę i smażymy ją do lekkiego zarumienienia. Dodajmy suszone pomidory i smażymy jeszcze 1 minutę. Zawartość patelni studzimy.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części. Jedną z części rozwałkowujemy na duży prostokąt. Staramy się ciasto rozwałkować dość cienko. Ciasto smarujemy połową szpinaku pozostawiając 2 cm marginesu z każdej strony. Na szpinaku rozkładamy równomiernie połowę szynki z suszonymi pomidorami i mozzarelli. Prostokąt zwijamy w roladę wzdłuż krótszego boku. Dokładnie zlepiamy brzeg rolady. Roladę układamy tak, aby miejsce łączenia znalazło się pod spodem. Ostrym nożem kroimy roladę w 5cm kawałki. Powstałe bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy, bo bułeczki urosną podczas pieczenia. Bułeczki odstawiamy na 20 minut do ponownego podrośnięcia.
Jajko roztrzepujemy z mlekiem. Smarujemy nim wierzch bułeczek tuż przed pieczeniem. Bułeczki pieczemy około 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, góra-dół (do zarumienienia).
Z drugą częścią ciasta postępujemy analogicznie.
Życzę smacznego 🙂
Upiekłam bułeczki z tym że część zrobiłam z nadzieniem szpinakowym a część z pieczarkowo-parowkowym . Chciałam jeszcze zrobić sos czosnkowy ale zeszly i nie zdążyłam. Pyszne
Bardzo się cieszę, że bułeczki smakowały 🙂
Bardzo pyszne bułeczki. Znikły zanim ostygły. Rodzina zachwycona 🙂
Magda wyglądają pysznie 🙂 Cieszę się, że smakowały 🙂