Bigos z fasolą i suszonymi pomidorami na wiśniówce

Zapraszam dzisiaj na nietypowy bigos, bo przygotowany z dodatkiem fasoli i suszonych pomidorów. Smak tego bigosu na długo zapada w pamięć. Jak można się spodziewać po doborze składników bigos należy do tych słodszych w smaku. Najlepiej przygotować go i zapomnieć o nim na 3-4 dni, aby się przegryzł. Im bigos dłużej stoi tym jest lepszy. Można z powodzeniem podać go na świątecznym stole lub rodzinnym spotkaniu. Dzięki fasoli jest bardzo sycący. Dzięki wiśniówce i suszonym pomidorom jest bardzo aromatyczny.

Bigos z fasolą i suszonymi pomidorami na wiśniówce

Bigos z fasolą i suszonymi pomidorami na wiśniówce

SKŁADNIKI (6-8 porcji):

  • 1kg kiszonej kapusty,

  • 500g łopatki wieprzowej,

  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego,

  • 250g mrożonych lub świeżych grzybów leśnych,

  • 2 cebule,

  • ¼ szklanki wiśniówki,

  • 1cm kawałek papryczki chili lub szczypta chili w proszku,

  • 100g suszonych śliwek,

  • 1 łyżka powideł śliwkowych,

  • 1 jabłko,

  • ½ szklanki soku jabłkowego,

  • 200g fasoli białej,

  • 50g suszonych pomidorów z zalewy ( około 6 sztuk)+2 łyżki oliwy ze słoika,

  • 1 łyżka oliwy,

  • DODATKOWO:

  • 1 liść laurowy,

  • 3 ziarna jałowca,

  • 2 ziela angielskie,

  • ½ łyżeczki pieprzu,

  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego,

  • Sól,

  • Olej do smażenia,

PRZYGOTOWANIE:

Poprzedniego dnia fasolę namaczamy w zimnej wodzie (12h). Następnie gotujemy ją do miękkości i odcedzamy.

Do garnka wlewamy zimną wodę, dodajemy ½ łyżki soli, mieszamy i wkładamy mięso w całości. Woda powinna delikatnie zakrywać mięso. Odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie mięso wyjmujemy, osuszamy i kroimy w 2cm kostkę, a wodę z moczenia wylewamy.

Mięso ponownie wkładamy do garnka, zalewamy je 2 szklankami chłodnej wody. Dodajemy ciemny sos sojowy i zagotowujemy. Przykrywamy garnek i gotujemy około 1 godziny na wolnym ogniu.

W między czasie kiszoną kapustę płuczemy, odciskamy i kroimy drobno. Jeśli używamy mrożonych grzybów to rozmrażamy je. Suszone śliwki drobno kroimy. Pomidory suszone odsączamy z zalewy i drobno siekamy. Jabłko ścieramy (ze skórką) na grubych oczkach tarki. Cebulę szklimy na patelni.

Do mięsnego wywaru dodajemy cebulę, kapustę, liść laurowy, ziela angielskie, sos sojowy, pieprz i zagotowujemy. Gotujemy pod przykryciem 30 minut.

Po tym czasie dodajemy wiśniówkę, sok jabłkowy, suszone śliwki, powidła śliwkowe, pokrojone drobno chili, fasolę oraz jabłko i grzyby (grzyby kroimy na mniejsze kawałki). Garnek znowu przykrywamy i gotujemy na małym ogniu około 1-1,5h. 15 minut przed końcem dodajemy suszone pomidory oraz oliwę. Gdyby kapusta wyszła bardzo gęsta to podczas duszenia można ją podlewać odrobiną wody.

Życzę smacznego 🙂

Uwaga:


1) Bigos najlepszy jest dopiero 3-4 dnia po przygotowaniu.

2) Jeśli bigos wyjdzie za słodki (wszystko zależy od rodzaju kapusty kiszonej) to można go po 3 dniach doprawić sokiem z cytryny lub kwaskiem z cytryny.

3) Bigos podawaj ze świeżym pieczywem.

4) Zamiast fasoli suszonej można użyć z puszki (1 -2 puszki). Wówczas dodajemy ją pół godziny przed końcem gotowania.

Bigos z fasolą i suszonymi pomidorami na wiśniówce

Bigos z fasolą i suszonymi pomidorami na wiśniówce

Bigos z fasolą i suszonymi pomidorami na wiśniówce

Bigos z fasolą i suszonymi pomidorami na wiśniówce





1 Komentarz

  1. takiego bigosu jeszcze nie miałam okazji jeść.
    Wesołych Świąt! 🙂

Zostaw odpowiedź