Już jakiś czas temu przygotowałam bigos z cukinii, ale z dodatkiem wyłącznie kiełbasy. Dziś proponuję Wam wersję z samą karkówką.
Dzięki długiemu duszenia mięso wychodzi miękkie i soczyste. Cukinia dostępna jest przez cały rok więc taki bigos możemy przygotować o dowolnej porze roku, nie tylko jesienią. Bigos ma delikatnie słodki smak, jest prosty do przygotowania. Najlepiej smakuje podany z pieczywem. Uwielbia go moja mama 🙂 Zobaczcie TUTAJ moje wszystkie przepisy na domowe bigosy.
SKŁADNIKI (6-8 porcji):
-
500g karkówki,
-
2 duże cebule,
-
4 duże cukinie (około 2kg),
-
4 duże marchewki (około 675g),
-
1 puszka pomidorów krojonych (400g),
-
3 łyżki koncentratu pomidorowego,
-
1 łyżeczka słodkiej papryki,
-
Szczypta ostrej papryki,
-
Sól,
-
Pieprz,
-
Olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Cebule i marchewki obieramy. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Cukinie i marchewki ścieramy na grubych oczkach tarki. Odciskamy sok z cukinii. Mięso kroimy w kostkę około 2cm.
W większym garnku rozgrzewamy 1-2 łyżki oleju, dodajemy karkówkę i cebulę. Smażymy razem kilka minut aż mięso będzie rumiane. Wówczas dodajemy jeszcze 1-2 łyżki oleju i dodajemy cukinię i marchewkę. Smażymy razem około 5 minut często mieszając. Wówczas dodajemy pomidory z puszki, podlewamy danie ewentualnie odrobiną wody i dusimy pod przykryciem około 1 godziny (do miękkości mięsa). Pod koniec dodajemy koncentrat pomidorowy oraz przyprawy. Podajemy z pieczywem.
Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
1) Jeśli chcemy, aby przepis był fit zastąpmy karkówkę - szynką wieprzową.