Zapraszam na przepis nr 3 w Maratonie Makaronowym. Makaron łączyłam już mi.in. ze szparagami i łososiem. Szpinak, ser i sos pomidorowy to znane i lubiane połączenie. Szpinak najczęściej łączę z ricottą, fetą lub mozzarellą. Tym razem użyłam mieszanki tych trzech serów. Przygotowanym nadzieniem napełniłam makaronowe muszle. Tak zapieczony makaron smakował wszystkim domownikom.
Faszerowane muszle są bardzo dekoracyjnym i podzielnym daniem. Z powodzeniem możemy je przygotować na imprezę rodzinną czy Sylwestra.
Farsz możemy wzbogacić o pokrojonego w kostkę i podsmażonego kurczaka.
Przypominam również o trwającym na blogu KONKURSIE.
SKŁADNIKI (4 porcje):
-
1 opakowanie makaronu duże muszle,
-
FARSZ:
-
200g świeżego szpinaku,
-
2 ząbki czosnku,
-
150g sera feta,
-
125g mozzarelli,
-
125g ricotty,
-
Gałka muszkatołowa,
-
Słodka i ostra papryka w proszku,
-
SOS POMIDOROWY:
-
2 puszki pomidorów krojonych (2x400g),
-
1 papryczka chili,
-
2 ząbki czosnku,
-
Szczypta cukru,
-
½ łyżeczki oregano,
-
DODATKOWO:
-
Olej do smażenia,
-
Sól,
-
Pieprz,
-
50g parmezanu,
-
Świeża bazylia
PRZYGOTOWANIE:
FARSZ: Na suchą patelnię wrzucamy opłuczony i wysuszony szpinak. Podgrzewamy go kilka minut aż zwiędnie i cała woda z niego wyparuję. Około 1 minutę przez końcem dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Szpinak wykładamy na deskę i drobno siekamy.
Ser feta i ricottę przekładamy do miski i rozgniatamy widelcem. Dodajemy startą na grubych oczkach tarki mozzarellę i mieszamy. Dodajemy posiekany, wystudzony szpinak oraz przyprawy. Dokładnie mieszamy do połączenia składników i doprawiamy do smaku.
SOS POMIDOROWY: W rondelku rozgrzewamy odrobinę oleju. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz chili i chwilkę razem smażymy. Następnie dodajemy pomidory z puszki, oregano cukier, sól i pieprz. Sos zagotowujemy. Rondelek przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu około 10-15 minut. Następnie sos odkrywamy i podgrzewamy jeszcze kilka minut aż sos zgęstnieje i większość wody odparuję.
Makaron gotujemy al’dente. Po ugotowaniu przelewamy go zimną wodą. Następnie każdą muszlę napełniamy szpinakowym nadzieniem.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Do naczynia żaroodpornego wlewamy sos pomidorowym. W sosie układamy ciasno nafaszerowane muszle. Posypujemy je startym serem. Muszle zapiekamy 15-20 minut. Ser w tym czasie powinien się roztopić i lekko zarumienić.
Na talerzu muszle możemy posypać świeżą bazylią.
Życzę smacznego
Uwaga:
1) Parmezan możemy zastąpić zwykłym żółtym serem.
2) Przepis jest odpowiedni dla osób na diecie z cukrzycą ciążową. Należy zwrócić uwagę, aby makaron był z pszenicy durum. Muszle zapiekane proponuję podać na obiad.
Do zrobienia
uwielbiam zapiekane muszle
Podałam je na spotkanie ze znajomymi, bardzo wszystkim smakowały
Bardzo się cieszę,że smakowało
Zrobiłam wczoraj po raz pierwszy, bo dopiero niedawno znalazłam ta wspaniała stronę. To było tak pyszne, ze ciężko opisać słowami. Dziekuje!!!
Aga ślicznie dziękuję za miłe słowa ? Cieszę się, że smakowały.