Makaron z łososiem w sosie śmietanowo-koperkowym

Przepis nr 2 w Maratonie Makaronowym to łosoś w kremowym sosie śmietanowym z koperkiem podany z makaronem rurki (penne). Taki obiad przygotujecie dosłownie w 15 minut. Gdy gotuję się makaron siekamy cebulę i kroimy łososia w kostkę.

Następnie szybkie smażenie, dodajemy śmietanę, doprawiamy do smaku i gotowe 🙂 Sos jest delikatny w smaku, kremowy, wiosennego charakteru dodajemy mu koperek. Zapewniam Was, że każdemu zasmakuje tak podany łosoś.

Danie możemy odgrzewać, ale przechowujemy oddzielnie ugotowany makaron i sos. Makaron łączmy z sosem tuż przed podaniem.

Przypominam o trwającym na blogu konkursie. Zapraszam już po kolejny makaronowy przepis 🙂

Penne z łososiem w sosie śmietanowo-koperkowym

Penne z łososiem w sosie śmietanowo-koperkowym

SKŁADNIKI (3-4 porcje):

  • 300g makaronu penne (rurki),

  • 400g filetu z łososia,

  • 300g śmietany kremówki 36%,

  • 1 cebula,

  • 2 ząbki czosnku,

  • ½ pęczka koperku,

  • Słodka i ostra papryka,

  • Gałka muszkatołowa,

  • Sól,

  • Pieprz,

  • Olej do smażenia,

PRZYGOTOWANIE:

Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu.

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Z łososia usuwamy skórę i kroimy go w kostkę o boku 1-1,5cm.

Na patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki oleju i szklimy cebulę. Pod koniec dodajemy do niej czosnek. Następnie dodajemy łososia i smażymy razem na wolnym ogniu około 5-7 minut. Łososia kilka razy w tym czasie obracamy.

Do zawartości patelni dodajemy śmietanę kremówkę, dokładnie mieszamy. Chwilkę razem gotujemy doprawiając do smaku. Sos zdejmujemy z ognia i dodajemy posiekany koperek. Kolejno dodajemy makaron, mieszamy i podajemy na ciepło. Na talerzu danie dekorujemy świeżym koperkiem.

Życzę smacznego 🙂

Uwaga:

 

1) Jeśli nasza śmietana nie jest za gęsta to możemy sos zagęścić 1-2 łyżeczkami mąki rozrobionej w kilku łyżkach zimnej wody.

2) Jeśli śmietana jest za gęsta to do sosu dodajemy odrobinę wody.

3) Danie możemy podać odgrzewane. Wówczas sos trzymamy oddzielnie z makaronem. Makaron łączymy z sosem tuż przed podaniem.

  1. Penne z łososiem w sosie śmietanowo-koperkowym

    Penne z łososiem w sosie śmietanowo-koperkowym





5 komentarzy

  1. Bardzo apetyczne danie. Obiad pierwsza klasa.

  2. Kasiu wspaniałe jedzonko cała rodzina się zachwyca:) Ja dodałam jeszcze bazylii. Coś wspaniałego:)

    • cukiereczek

      Monia bardzo mi miło 😉 Cieszę się, że smakuje 🙂 Spróbuję następnym razem z dodatkiem bazylii 😉

  3. Bardzo pyszne. Nawet mojemu mięsożernemu mężowi smakowało:)

    dav

    • cukiereczek

      Justyśka bardzo cieszę się, że danie Ci smakowało 🙂 wygląda pysznie!

Zostaw odpowiedź