Drożdżowe racuchy z jabłkami to mój smak dzieciństwa. Mama robiła je bardzo często w okresie jesienno-zimowym. Zjadaliśmy jeszcze ciepłe, takie były najlepsze 🙂 Kontynuuje tę tradycję i robię je najczęściej na kolację lub deser po obiedzie, a zwłaszcza w taki pochmurny dzień jaki dziś. Całe szczęście jabłka są dostępne przez cały rok więc można je smażyć na okrągło.
Drożdżowe racuchy mają całkiem inny smak od placuszków jabłkowych. Są mięciutkie, puchate. Ale z ciastem drożdżowym niestety jest więcej zachodu, bo musimy je zarobić, a później czekać aż wyrośnie. Jeśli będziecie mieli troszkę czasu to namawiam Was gorąco do przygotowania tych racuchów. Do ciasta możecie dodać 1-2 łyżki rodzynek co ja bardzo często czynię. Racuchy posypuję grubą warstwą cukru pudru 🙂 Zostawiam Was z przepisem, a ja idę znowu je smażyć 😉
SKŁADNIKI:
- 30g świeżych drożdży,
- 1,5 szklanki ciepłego mleka,
- 1 jajko,
- 2 łyżki cukru,
- 500g mąki,
- Szczypta soli,
- 2-3 jabłka pokrojone w kostkę
PRZYGOTOWANIE:
Mąkę mieszamy z solą i przekładamy do miski. W mące robimy wgłębienie i wkruszamy tam drożdże. Drożdże zasypujemy cukrem. Następnie zalewamy je ½ szklanki ciepłego (nie gorącego!) mleka. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10-15 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie do zawartości miski dodajemy jajko i pozostałe mleko, mieszamy do otrzymania gładkiego ciasta. Dodajemy pokrojone w kostkę jabłka, krótko mieszamy. Miskę odstawiamy w ciepłe miejsce na 1-1,5 godziny – do podrośnięcia ciasta.
Rozgrzewamy olej do temperatury 170 stopni. Łyżkę maczamy w gorącej wodzie lub w gorącym oleju i nabieramy porcję ciasta. Wkładamy ją na olej, po chwili ciasto powinno odkleić się od łyżki. Racuszki smażymy na średnim ogniu. Olej nie może być za mocno rozgrzany, bo racuchy spalą się, a nie dojdą w środku. Nie może też być za słabo rozgrzany, bo racuchy będą chłonęły tłuszcz.
Racuchy odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Podajemy je oprószone cukrem pudrem.
Życzę smacznego 🙂
Pyszne, właśnie zjedliśmy je na kolacje 🙂
miło mi 🙂 cieszę się, że smakowały 🙂
Bardzo smaczne, dzisiaj robiłam, już nic nie zostało. Polecam
Dziękuję za miłe słowa 🙂
Wyszły pyszne, dziękuję za przepis
cieszę się, że smakują 😉
Pyszneeee 🙂
MiJa wyglądają pysznie 😉
Serdecznie polecam. Sa pyszne 🙂
Sylwia cieszę się, że smakowały ?
Tak właśnie robie od lat racuchy z jabłkami tylko jabłek daje więcej i dodaje łyzke spirytusu zeby racuchy nie nie piły oleju.Są pyszne ?