Śmietankowe kluseczki z musem truskawkowym

Truskawki powoli się kończą, ale ja Was jeszcze troszkę nimi pomęczę 🙂 Przygotowałam kilka smakołyków i chce się nimi z Wami podzielić. Dzisiaj propozycja śniadaniowa, deserowa, a nawet obiadowa. Kluseczki są bardzo delikatne w smaku, wbrew pozorom dość szybkie do przygotowania, możecie przygotować je na leniwe śniadanko, jako deser lub nawet słodki obiad. Gorąco polecam 🙂
Składniki:
  • śmietana 18% 200g,
  • mąka 250g,
  • masło 1 łyżka,
  • szczypta soli,
  • mąka ziemniaczana 2 łyżki,
  • truskawki 250g,
  • cukier do smaku
Przygotowanie:
 

Do miski wlewamy śmietanę, dodajemy do niej łyżkę masła i odrobinę soli, mieszamy. Cały czas mieszając dodajemy stopniowo mąkę pszenną i ziemniaczaną. Początkowo można mieszać łyżką, a później najlepiej ręką. Gdy wszystkie składniki ciasta się połączą to z ciasta formujemy wałeczki i kroimy na kawałki (tak jak kopytka).

Ja użyłam do tego celu specjalnego noża, kluseczki wyszły karbowane. Zagotowujemy wodę ze szczyptą soli i wrzucamy do niej kluseczki. Kluski gotujemy kilka minut aż do ponownego zagotowania się wody i wypłynięcia klusek na wierzch. Jak wypłyną na wierzch - chwilkę gotujemy. Wyjmujemy je łyżką cedzakową. Truskawki myjemy i obieramy. Za pomocą blendera miksujemy z dodatkiem cukru do smaku. Kluseczki podajemy na musie lub polane truskawkowym musem. Życzę smacznego 🙂





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź