Ciasto na knedle składa się z 3 składników: sera, jajek i mąki. Knedle robi się błyskawicznie. Do przygotowania knedli wybieramy małe morele – wówczas kluski nie wyjdą za duże, będą ładnie prezentowały się na talerzu.
SKŁADNIKI (25-30 sztuk):
- 500 g twarogu lub sera trzykrotnie zmielonego,
- 2 jajka,
- Szczypta soli,
- Około 1 i ¾ szklanki mąki,
- 15-20 moreli,
- Cukier,
- DO PODANIA:
- Bułka tarta zrumieniona na maśle z cukrem lub śmietana z cukrem,
PRZYGOTOWANIE:
Z moreli usuwamy pestki. Jeśli morele są malutkie to wkładamy je całe. Jeżeli morele są duże to dzielimy każdą na 2-4 części.
Twaróg mielimy bądź rozgniatamy widelcem kilka minut. Możemy też użyć gotowego sera z wiaderka trzykrotnie zmielonego – ale musi być gesty. Do twarogu dodajemy szczyptę soli oraz jajka, mieszamy. Stopniowo dosypujemy mąki zagniatając ciasto. Jeśli ciasto będzie bardzo się kleiło można dosypać troszkę więcej mąki.
Odrywamy po kawałeczku ciasta i rozpłaszczamy. Na środku układamy złożoną morelę, tzn. tam gdzie była pestka to wsypujemy cukier i składamy ze sobą dwie połówki. Końce ciasta zlepiamy i formujemy okrągłego knedla. Gotowe knedle wrzucamy na wrzącą osolonej wody i gotujemy około 5 minut od wypłynięcia. Knedle gotujemy od razu po przygotowaniu.
Knedle podajemy np. ze zrumienioną na maśle bułką tartą bądź polane śmietanką i posypane cukrem i cynamonem.
Życzę smacznego 🙂