Kluski wołyńskie

Pora na 3 przepis w Maratonie Klusek 🙂 Są to lekkie kluski bezglutenowe, którymi można zajadać się na słodko lub na wytrawnie. Na słodko proponuję podać je z owocami i śmietanką. A na wytrawnie jako dodatek do mięs i gulaszów. Kluseczki mogą też stanowić osobny posiłek.

Kluski wołyńskie

Kluski wołyńskie

SKŁADNIKI (4 porcje):

  • 200g mąki gryczanej,

  • 300ml mleka,

  • 3 jajka,

  • 1 łyżka masła,

  • 300g twarogu bądź białego sera trzykrotnie zmielonego,

  • Szczypta soli

PRZYGOTOWANIE:

Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy masło i szczyptę soli i zagotowujemy. Następnie nie przerywając gotowania stopniowo dodajemy mąkę i szybko mieszamy. Masę mieszamy łyżką lub trzepaczką tak długo aż zacznie odchodzić od ścianek. Masę zdejmujemy z ognia i studzimy. Białka oddzielamy od żółtek. Jeśli używamy twarogu to mielimy go. Do masy stopniowo dodajemy po jednym żółtku i po trochę sera i ucieramy razem mikserem. Z białek ubijamy sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą serową. Nie będzie to proste, bo masa jest dość gęsta.

W garnku zagotowujemy wodę. Za pomocą dwóch łyżek zamoczonych w gorącej wodzie formujemy kluseczki. Gotujemy je około 2-3 minuty od wypłynięcia. Kluseczki odcedzamy i podajemy na ciepło. Można je polać roztopionym masłem.

Życzę smacznego!

Uwaga:

1) Kluski można jeść w diecie z cukrzycą ciążową.

Kluski wołyńskie

Kluski wołyńskie





3 komentarzy

  1. nie słyszałam wcześniej o tych kluseczkach.

  2. Pomysł fajny, tylko że w proporcjach jest jakiś błąd. W 300 ml mleka 200 g mąki nigdy się nie wymiesza … 🙂 Próbowałem i musiałem dolać o wiele więcej mleka już w trakcie mieszania. Inaczej mąka wchłonie całe mleko i dalej będzie sucha.

    • cukiereczek

      Zapewniam, że proporcje się zgadzają 🙂 Proszę spróbować raz jeszcze je przygotować.

Pozostaw odpowiedź Janusz