Pora na 3 przepis w Maratonie Klusek 🙂 Są to lekkie kluski bezglutenowe, którymi można zajadać się na słodko lub na wytrawnie. Na słodko proponuję podać je z owocami i śmietanką. A na wytrawnie jako dodatek do mięs i gulaszów. Kluseczki mogą też stanowić osobny posiłek.
SKŁADNIKI (4 porcje):
-
200g mąki gryczanej,
-
300ml mleka,
-
3 jajka,
-
1 łyżka masła,
-
300g twarogu bądź białego sera trzykrotnie zmielonego,
-
Szczypta soli
PRZYGOTOWANIE:
Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy masło i szczyptę soli i zagotowujemy. Następnie nie przerywając gotowania stopniowo dodajemy mąkę i szybko mieszamy. Masę mieszamy łyżką lub trzepaczką tak długo aż zacznie odchodzić od ścianek. Masę zdejmujemy z ognia i studzimy. Białka oddzielamy od żółtek. Jeśli używamy twarogu to mielimy go. Do masy stopniowo dodajemy po jednym żółtku i po trochę sera i ucieramy razem mikserem. Z białek ubijamy sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą serową. Nie będzie to proste, bo masa jest dość gęsta.
W garnku zagotowujemy wodę. Za pomocą dwóch łyżek zamoczonych w gorącej wodzie formujemy kluseczki. Gotujemy je około 2-3 minuty od wypłynięcia. Kluseczki odcedzamy i podajemy na ciepło. Można je polać roztopionym masłem.
Życzę smacznego!
Uwaga:
1) Kluski można jeść w diecie z cukrzycą ciążową.
nie słyszałam wcześniej o tych kluseczkach.
Pomysł fajny, tylko że w proporcjach jest jakiś błąd. W 300 ml mleka 200 g mąki nigdy się nie wymiesza … 🙂 Próbowałem i musiałem dolać o wiele więcej mleka już w trakcie mieszania. Inaczej mąka wchłonie całe mleko i dalej będzie sucha.
Zapewniam, że proporcje się zgadzają 🙂 Proszę spróbować raz jeszcze je przygotować.