Pyszne i ekspresowe w przygotowaniu. To idealny dodatek do dań mięsnych.
Kluski łyżką kładzione
Składniki:
- 2 jajka,
- 1 i 1/2 szklanki mąki,
- 1/2 szklanki wody,
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu,
- 1 łyżka oliwy
Przygotowanie:
Szklanka o pojemności 250ml. Do miski wbijamy jajka, dodajemy szczyptę soli i pieprzu i roztrzepujemy je trzepaczką. Następnie dodajemy wodę, mieszamy i stopniowo dodajemy mąkę. Całość chwilkę mieszamy, aby nie było grudek. Ciasto wyjdzie dość gęste. W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem oliwy, wodę solimy.
Dużą łyżkę zanurzamy we wrzątku i odcinamy około 1/3 łyżki ciasta, łyżkę z ciastem wkładamy do gotującej się wody. Czynność powtarzamy aż do wykorzystania całego ciasta. Bardzo ważne jest maczanie łyżki (wkładanie jej razem z ciastem) do wrzątku. Kluski gotować około 3 minut od wypłynięcia. Najlepiej ugotować całe ciasto w 2-3 partiach. Kluski te to wspaniały dodatek do dań mięsnych. Można podać je z podsmażonym boczkiem. Życzę smacznego 😉
Jak mam rozumieć 3/2 szklanki mąki ? Pełna szklanka i jeszcze część czy to tylko wynik błędu i ma być 2/3 albo 3/4 ? 🙂 Pozdrawiam Iwona
3/2 czyli półtorej szklanki 😉
Pozdrawiam,
Kasia