Kluski plotkarskie

... czyli nic innego jak najzwyklejsze kluski łyżką kładzione. Okazuję się, że w mieście, w którym mieszkam kluski łyżką kładzione nazywane są kluskami plotkarskimi. Ich historię opowiedziała mi Pani Matylda. W czasach, gdy tylko mężczyźni pracowali, a zadaniem żon było zajmowanie się domem, kobiety miały więcej wolnego czasu i wychodziły do koleżanek na plotki. Przy plotkach jak to bywa czas zlatywał im bardzo szybko i zanim się obejrzały głodny mąż wracał już z pracy. Miały wówczas kilka minut na przygotowanie obiadu więc gotowały kluski łyżką kładzione, bo ich zrobienie zajmuje dosłownie kilka minut. Stąd ta wdzięczna nazwa 🙂
A ja potwierdzam, kluski są szybkie i proste do przygotowania. Zajadamy się nimi na słodko lub wytrawnie. Na pewno je znacie i lubicie. Gorąco polecam 🙂

Składniki:

 

  • 2 jajka,
  • 3/2 szklanki mąki,
  • 1/2 szklanki wody,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprz,
  • 1 łyżka oliwy

Przygotowanie:

Do miski wbijamy jajka, dodajemy szczyptę soli i pieprzu i roztrzepujemy je trzepaczką. Następnie dodajemy wodę, mieszamy i stopniowo dodajemy mąkę. Całość chwilkę mieszamy, aby nie było grudek. Ciasto wyjdzie dość gęste. W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem oliwy, wodę solimy.

Dużą łyżkę zanurzamy we wrzątku i odcinamy około 1/3 łyżki ciasta, łyżkę z ciastem wkładamy do gotującej się wody. Czynność powtarzamy aż do wykorzystania całego ciasta. Bardzo ważne jest maczanie łyżki (wkładanie jej razem z ciastem) do wrzątku. Kluski gotować około 3 minut od wypłynięcia. Najlepiej ugotować całe ciasto w 2-3 partiach. Kluski te to wspaniały dodatek do dań mięsnych. Można podać je z podsmażonym boczkiem. Życzę smacznego 😉

2 komentarzy

  1. Jak mam rozumieć 3/2 szklanki mąki ? Pełna szklanka i jeszcze część czy to tylko wynik błędu i ma być 2/3 albo 3/4 ? 🙂 Pozdrawiam Iwona

    • cukiereczek cukiereczek

      3/2 czyli półtorej szklanki 😉
      Pozdrawiam,
      Kasia

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij