Jagodowe leniwe

Kluski leniwe inaczej - czyli przepis nr 6 w Maratonie Klusek. Wczoraj prezentowałam Wam przepis na tradycyjne leniwe. Przez dodanie zmiksowanych jagód do ciasta kluski zabarwiły się na fioletowo. Bardzo mi się spodobał ten sposób na odmienienie leniwych. Na pewno te kluseczki spodobają się najmłodszym 🙂

Jagodowe leniwe

Jagodowe leniwe

SKŁADNIKI (4 porcje):

  • 400g sera twarogowego,
  • 1 jajko,
  • 1 i ½ szklanki mąki pszennej,
  • ½ szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 150g jagód,
  • Szczypta soli.

PRZYGOTOWANIE:

Umyte i osuszone jagody miksujemy blenderem na mus. Ser mielimy. Możemy użyć już zmielonego sera. Oddzielamy białka od żółtek. Ser mieszamy z jagodami i żółtkami. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodajemy je do masy serowej i delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną. Kolejno stopniowo dodajemy mąkę pszenną i zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto.

Być może nie będziemy musieli użyć jej aż półtorej szklanki. Dodajemy jej tyle, aby uzyskać zwięzłe ciasto.

Z ciasta formujemy cienkie wałki grubości 2cm. Kroimy je ostrym nożem na ukośne kluski.

Zagotowujemy wodę ze szczyptą soli. Wkładamy kluski partiami na gotującą się wodę i gotujemy 2 minuty od wypłynięcia.

Podajemy ze zrumienioną na maśle bułką tartą lub polane śmietanką, posypane cukrem i jagodami.

Życzę smacznego  🙂

Jagodowe leniwe

Jagodowe leniwe

Jagodowe leniwe

Jagodowe leniwe





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź