Jagodowe leniwe

Kluski leniwe inaczej - czyli przepis nr 6 w Maratonie Klusek. Wczoraj prezentowałam Wam przepis na tradycyjne leniwe. Przez dodanie zmiksowanych jagód do ciasta kluski zabarwiły się na fioletowo. Bardzo mi się spodobał ten sposób na odmienienie leniwych. Na pewno te kluseczki spodobają się najmłodszym 🙂

Jagodowe leniwe

Jagodowe leniwe

SKŁADNIKI (4 porcje):

  • 400g sera twarogowego,
  • 1 jajko,
  • 1 i ½ szklanki mąki pszennej,
  • ½ szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 150g jagód,
  • Szczypta soli.

PRZYGOTOWANIE:

Umyte i osuszone jagody miksujemy blenderem na mus. Ser mielimy. Możemy użyć już zmielonego sera. Oddzielamy białko od żółtka. Ser mieszamy z jagodami i żółtkiem. Białko ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodajemy je do masy serowej i delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną. Kolejno stopniowo dodajemy mąkę pszenną i zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto.

Być może nie będziemy musieli użyć jej aż półtorej szklanki. Dodajemy jej tyle, aby uzyskać zwięzłe ciasto.

Z ciasta formujemy cienkie wałki grubości 2cm. Kroimy je ostrym nożem na ukośne kluski.

Zagotowujemy wodę ze szczyptą soli. Wkładamy kluski partiami na gotującą się wodę i gotujemy 2 minuty od wypłynięcia.

Podajemy ze zrumienioną na maśle bułką tartą lub polane śmietanką, posypane cukrem i jagodami.

Życzę smacznego  🙂

Jagodowe leniwe

Jagodowe leniwe

Jagodowe leniwe

Jagodowe leniwe





6 komentarzy

  1. Ela

    Nierozumiem. W przepisie jest napisane 1 jajko. A w opisie są użyte jajka w liczbie mnogiej?

    • cukiereczek

      Już poprawione 😃

  2. Ela

    Zrobiłam z Twojego przepisu, ale z musem truskawkowym. Pyszne🥰. I jak pachną🥰

    • cukiereczek

      Bardzo mi miło ♥️

    • Ela

      Twój komentarz

      • cukiereczek

        Pycha 😁

Zostaw odpowiedź