Sezon grzybowy trwa w najlepsze 😉 Na blogu możecie znaleźć kilkanaście przepisów z użyciem leśnych grzybów. Dzisiaj zapraszam na zupę grzybową, którą jada się w moim domu. Pewnie wielu z Was jada grzybową z makaronem, natomiast u nas gotuje się ją z ziemniakami. Jest bardzo sycąca i rozgrzewająca. W piątek zapraszam na zupę grzybową, ale z nutą węgierską.

Zupa grzybowa

Zupa grzybowa

SKŁADNIKI:

  • 1kg świeżych mieszanych grzybów np. podgrzybków, maślaków, koźlaków,
  • 1 garść suszonych grzybów,
  • 4 ziemniaki,
  • 1,5-2l bulionu drobiowego bądź warzywnego,
  • 2 liście laurowe,
  • 3 ziela angielskie,
  • Masło do smażenia,
  • Sól,
  • Pieprz,
  • 1-2 łyżki śmietany 18%,
  • Ewentualnie mąka do zagęszczenia zupy,
  • Zielenina, np. natka pietruszki, do podania

PRZYGOTOWANIE:

Obrane świeże grzyby kroimy na mniejsze części i dokładnie płuczemy, a następnie osuszamy na sitku. Do garnka wlewamy bulion, dodajemy suszone grzyby, liście laurowe i ziela angielskie. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy świeże grzyby i smażymy na dużym ogniu około 10 minut (aż woda z grzybów odparuję).

Podsmażone grzyby przelewamy do zupy. Dokładnie zeskrobujemy łopatką „smaczki” pozostałe po smażeniu i dodajemy do zupy. Dodajemy również pokrojone w kostkę ziemniaki i całość gotujemy razem około 20 minut. Pod koniec zupę doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy śmietanę i/lub zagęszczamy zupę mąką. Zupę podajemy posypaną zieleniną.

Życzę smacznego 🙂

Uwaga:

  • Warto użyć domowego bulionu. Jeśli jednak go nie mamy możemy użyć z kostki.
  • Zupę możemy serwować z makaronem łazanki.
Zupa grzybowa

Zupa grzybowa





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź