Kolejny raz połączyłam schab i kurki. Na blogu możecie znaleźć przepis na sznycle schabowe gotowane w sosie kurkowym. Tym razem schab zapiekłam razem z grzybami. Tak przygotowany schab jest niezwykle miękki i kruchy, kurki z porem tworzą naprawdę smaczne połączenie. Będzie idealny nie tylko na niedzielny obiad. Samo przygotowanie jest bardzo proste i dość szybkie. Najdłuższa czynnością będzie pewnie oczyszczenie kurek 🙂 Tak przygotowany schab podałam z młodymi ziemniakami i mizerią.
SKŁADNIKI (4 porcje):
-
700g schabu,
-
250-300g kurek,
-
1 por,
-
100g żółtego sera,
-
2 łyżki oleju,
-
1 łyżeczka majeranku,
-
½ szklanki śmietany 18%,
-
1 łyżka mąki,
-
1 szklanka wody (lub bulionu wołowego),
-
Sól,
-
Pieprz,
-
Szczypta cukru
PRZYGOTOWANIE:
Schab kroimy na kotlety grubości 0,5cm. Oprószamy je solą i pieprzem z obu stron. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy kotlety na rumiano z obu stron. Następnie mięso układamy na dnie naczynia żaroodpornego i posypujemy równomiernie tymiankiem.
Kurki oczyszczamy. Następnie płuczemy je dokładnie. Pozostawiamy grzyby na chwilę, aby woda obciekła. Pora (jasną część) kroimy w plasterki.
Na pozostałym po smażeniu mięsa tłuszczu smażymy kurki. Kurki smażymy kilka minut tzn. będą gotowe, gdy cała woda z nich wyparuję. Grzyby zalewamy 1 szklanką wody (lub bulionu). Całość zagotowujemy. Śmietanę mieszamy z kilkoma łyżkami gorącego wywaru, aby ją zahartować i dodajemy do grzybów. Mąkę rozrabiamy w niewielkiej ilości zimnej wody. Dodajemy ją do zawartości patelni i mieszamy. Sos wtedy nieco zgęstnieje. Wówczas dodajemy pokrojonego pora i gotujemy razem jeszcze 1-2 minuty. Sos doprawiamy do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru.
Tak przygotowany sos z kurkami i porem rozkładamy równomiernie na mięsie ułożonym w naczyniu żaroodpornym. Wierzch posypujemy startym na grubych oczkach żółtym serem.
Naczynie przykrywamy. Zapiekamy 1,5 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
10- 15 minut przed końcem pieczenie możemy zdjąć przykrycie, aby sos bardziej zgęstniał i danie zarumieniło się z wierzchu.
Danie świetnie smakuje z młodymi ziemniakami.
Życzę smacznego 🙂
Wypróbuj też inne przepisy z tymi składnikami:
POR / KURKI / SCHAB
Dziś robiłam to danie na urodzinowy obiad dla mojej bratanicy. Bardzo wszystkim smakowało a przepis super łatwy. Jedyny minus to oczekiwanie na upieczenie bo zapach z piekarnika był tak smakowity, że aż ślinka ciekła
Agiston cieszę się, że danie smakowało 🙂 To prawda, przez 1,5 godziny pieczenia można zgłodnieć od zapachów wydobywających się z piekarnika – ale warto czekać, bo schab wtedy jest pyszny, miękki i kruchy 😉
Pozdrawiam ciepło,
Kasia
Majeranek czy tymianek ?
Akurat tutaj dałam majeranek. Ale tymianek też fajnie pasuje do kurek ☺️