Roladki z grillowanym bakłażanem z sosem pieczarkowym

Kocham lato za pyszne i świeże owoce i warzywa 🙂 W kuchni mojej aktualnie szaleję z jagodami, ale nie zapominam o obiadach z wykorzystaniem letnich warzyw. Na pierwszy ogień w tym roku poszedł bakłażan. Danie to przygotowałam specjalnie na konkurs. Zadaniem było przygotowanie dania z wykorzystaniem trzech składników: bakłażana, schabu i grzybów.

Można było dodać jeden składnik od siebie - wybrałam śmietanę. I tak powstało zaskakująco pyszne danie. Obiad bardzo nam smakował więc dziele się dziś nim z Wami 🙂 Wbrew pozorom sos pieczarkowy wspaniale współgra z roladkami z bakłażanem. Mięsko jest bardziej soczyste dzięki dodatkowi bakłażana. Całość podałam z młodymi ziemniaczkami, to był strzał w dziesiątkę. Polecam gorąco 🙂

Składniki:

  • schab 4-5 plastrów (około 500g),
  • pieczarki 500g,
  • 1 mniejszy bakłażan,
  • sok z cytryny,
  • sól,
  • pieprz,
  • oliwa do skropienia i smażenia,
  • masło do smażenia,
  • śmietana kremówka 200g,
  • papryka słodka 2 łyżeczki,
  • zioła prowansalskie 2 łyżeczki,
  • bazylia 3/2 łyżeczki,
  • liście bazylii do dekoracji,
  • do podania ziemniaki
Przygotowanie:
 

Bakłażana kroimy w cienkie plastry. Solimy je z obu stron i odstawiamy na 15 minut, a później osuszamy papierowymi ręcznikami. Następnie skrapiamy go sokiem z cytryny i oliwą, oprószamy pieprzem. Grillujemy go z obu stron na patelni grillowej. Należy pamiętać, żeby nie dawać zbyt dużo jakiegokolwiek tłuszczu, bo bakłażan mocno go chłonie. Schab rozbijamy na cienkie kotlety, solimy i pieprzymy z obu stron. Następnie z jednej strony oprószamy go słodką papryką i ziołami prowansalskimi, układamy po 1-2 plastry grillowanego bakłażana i zwijamy roladki. Roladki smażymy na rumiano na oleju na wolnym ogniu. Pod koniec smażenia dodajemy łyżkę masła, roladki wtedy nabiorą ładnego, złotego koloru. Pieczarki kroimy w półplasterki (mniejsze w plasterki). Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy pieczarki i smażymy je na złoty kolor. Gdy pieczarki będą prawie gotowe dodajemy bazylię oraz sól i pieprz do smaku. Do pieczarek dodajemy śmietanę i całość jeszcze chwilkę smażymy na wolnym ogniu. Roladki podałam z młodymi ziemniakami na sosie pieczarkowym udekorowane świeżą bazylią. Życzę smacznego 🙂




Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź