Risotto leśniczego

Witajcie Kochani po weekendzie 😉 Nawet nie wiecie jak się cieszę, że mogę Was dziś poczęstować takim pysznym, jesiennym daniem. A to dlatego, że są w nim grzyby, tak długo wyczekiwane przeze mnie grzyby 🙂 No niestety pogoda w tym roku nie sprzyjała pojawieniu się grzybów w moim regionie, ale siostra zrobiła mi niespodziankę i kilka dla mnie znalazła 🙂 Pierwsze oczywiście wylądowały w jajecznicy, a z tego co mi zostało przyrządziłam szybkie i proste risotto, ale naprawdę bardzo smaczne, sycące i wbrew pozorom lekkie. A jak tam u Was, są te grzyby czy ich nie ma?
Składniki:

  • ryż do risotto 100g,
  • bulion (warzywny lub grzybowy) około 500ml,
  • masło 1 łyżka,
  • ugotowane leśne grzyby (maślaki, koźlaki, podgrzybki) 350g,
  • 1 cebula,
  • masło 1 łyżka,
  • posiekana natka pietruszki 2 łyżki,
  • sól,
  • pieprz,
Przygotowanie:
 

Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła, wsypujemy ryż i smażymy chwilę aż ziarenka staną się szkliste. Wówczas wlewamy chochlę bulionu i smażymy co jakiś czas mieszając. Gdy ryż wchłonie bulion dolewamy kolejną porcję i znowu smażymy. Postępujemy tak do momentu gdy ryż będzie miękki. Ugotowane grzyby siekamy na większe kawałki.

Cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, szklimy cebulkę i dodajemy grzyby, całość smażmy około 5-7 minut co jakiś czas mieszając. Gdy ryż będzie miękki dodajemy grzyby, zdejmujemy z ognia, wsypujemy posiekaną natkę, mieszamy. Całość doprawiamy do smaku. Podajemy od razu ozdobione natką. Życzę smacznego 🙂





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź