Podać je możemy z ziemniaki lub makaronem.
SKŁADNIKI:
- 2 polędwiczki wieprzowe,
- 200g pieczarek,
- 100g suszonych pomidorów z oleju (masa po odsączeniu),
- 250g mascarpone,
- 1 łyżka miodu,
- 100ml białego wina,
- PRZYPRAWY:
- Słodka papryka,
- Bazylia,
- Suszony czosnek,
- Cukier,
- Sól,
- Pieprz,
- Olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Mięso dokładnie płuczemy i osuszamy. Nacieramy je przyprawami i odstawiamy na co najmniej godzinę do lodówki, a najlepiej na całą noc.
Pieczarki kroimy w plasterki, a suszone pomidory w małą kostkę. Na patelni rumienimy pieczarki na maśle, dodajemy suszone pomidory, smażymy razem 30 sekund i zdejmujemy z ognia, odstawiamy.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Na wolnym ogniu obsmażamy polędwiczki z każdej strony na rumiano. Wlewamy wino i redukujemy je do połowy. Wówczas dodajemy mascarpone, miód i mieszamy. Polędwiczki przekładamy do naczynia żaroodpornego, a do sosu z mascarpone dodajemy pieczarki i suszone pomidory. Gdyby sos okazał się za gęsty można dodać odrobinę wody. Sos ewentualnie doprawiamy do smaku i zalewamy nim polędwiczki w naczyniu.
Do piekarnika nagrzanego do 130 stopni wkładamy naczynie z mięsem, przykrywamy je i pieczemy około pół godziny, aby polędwiczki doszły w środku.
Mięso wyjmujemy z piekarnika, dajemy mu chwilę odpocząć (10-15minut) i polędwiczkę kroimy w grube plastry. Podajemy z dodatkiem sosu.
Życzę smacznego 🙂
Przygotuję to danie na Wielkanoc, zapowiada się bardzo smacznie 😉
Taki obiad to mogłabym jadać codziennie 🙂
Kasiu Twoje zdjęcia i pomysły są świetne 🙂
Dziękuję 🙂 Polecam, bo ta polędwiczka jest przepyszna 🙂
Przepyszne poledwiczki. Nie moglismy sie ich najesc. Podalam z ryzem I starta marchewka 🙂
Magda bardzo się cieszę, że smakowało 🙂
Czy można je podać odgrzane Chce zrobić na święta ale wyjeżdżam w wigilię i chce coś już przygotowanego wziąć ze sobą
Tak, można je podać odgrzane. Dobrze odgrzewają się w piekarniku czy podgrzane przy pomocy kuchni gazowej. Może trzeba będzie tylko podlać je odrobiną wody przy odgrzewaniu.
Zrobiły furorę na świątecznym stole! Wszyscy się zajadali i na pewno u Czarnków niedługo zawitają ponownie! 😀
Aga bardzo mi miło 🙂
Proszę mi powiedzieć czy poledwiczka w tak niskiej temperaturze nie będzie za surowa?
Nie będzie.
Z niejednym daniem już eksperymentowałem z reguły z pozytywnym skutkiem. Polędwicę też robiłem czy ja czy żona na różne sposoby i było ok. Nie mogę tego powiedzieć o tym przepisie. 1.5kg polędwicy poszło psu do miski a my skończyliśmy na szybko z pizzą na telefon. Polędwica była tak twarda że nie dało się jej nabić na widelec nie mówiąc już o gryzieniu. Może zabrzmię staroświecko, ale jak dla mnie to w niskiej temperaturze to można wędzić szynki a nie piec mięso.
Polędwiczki przepyszne 🙂
na pewno zrobię jeszcze nie raz 🙂
Paulina cieszę się, że smakowało 😉
Powiedz mi prosze czym zastapic 100ml wina?:) mam ogromna ochote na te cudenka ale alkoholu nie moge w ogole.
Gosiu proponuje zastąpić wino bulionem ☺️
Czy wino do tych polędwiczek ma być wytrawne ? Chcę je przygotować na świeta.
Sylwia może być białe wytrawne lub białe półwytrawne.
Świetny przepis, było pyszne ?
Jak pięknie podane ? Cieszę się, że smakowało ?
Sos wyszedł zbyt słodki, a dodałam wino wytrawne 🙁
To proszę następnym razem pominąć miód ?
Do natarcia polędwiczek dodajemy też cukier ?
Polędwiczki z tego przepisu są fantastyczne.
Bardzo mi miło ?