Polędwiczki z pieczarkami i suszonymi pomidorami w sosie mascarpone

Przepis na tę polędwiczki dostałam od Oli. Jadłam je pierwszy raz na chrzcinach mojego chrześniaka Dominika. Tak mi zasmakowały, że zapragnęłam je przygotować. Tego smaku nie da się długo zapomnieć, sos jest delikatny, kremowy, a mięso mięciutkie i aromatyczne. Danie jest bardzo wykwintne, a jednocześnie proste w przygotowaniu. Świetnie sprawdzi się na rodzinnych imprezach.
Podać je możemy z ziemniaki lub makaronem.
Polędwiczki z pieczarkami i suszonymi pomidorami w sosie mascarpone

Polędwiczki z pieczarkami i suszonymi pomidorami w sosie mascarpone

SKŁADNIKI:

  • 2 polędwiczki wieprzowe,
  • 200g pieczarek,
  • 100g suszonych pomidorów z oleju (masa po odsączeniu),
  • 250g mascarpone,
  • 1 łyżka miodu,
  • 100ml białego wina,
  • PRZYPRAWY:
  • Słodka papryka,
  • Bazylia,
  • Suszony czosnek,
  • Cukier,
  • Sól,
  • Pieprz,
  • Olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

Mięso dokładnie płuczemy i osuszamy. Nacieramy je przyprawami i odstawiamy na co najmniej godzinę do lodówki, a najlepiej na całą noc.

Pieczarki kroimy w plasterki, a suszone pomidory w małą kostkę. Na patelni rumienimy pieczarki na maśle, dodajemy suszone pomidory, smażymy razem 30 sekund i zdejmujemy z ognia, odstawiamy.

Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Na wolnym ogniu obsmażamy polędwiczki z każdej strony na rumiano. Wlewamy wino i redukujemy je do połowy. Wówczas dodajemy mascarpone, miód i mieszamy. Polędwiczki przekładamy do naczynia żaroodpornego, a do sosu z mascarpone dodajemy pieczarki i suszone pomidory. Gdyby sos okazał się za gęsty można dodać odrobinę wody. Sos ewentualnie doprawiamy do smaku i zalewamy nim polędwiczki w naczyniu.

Do piekarnika nagrzanego do 130 stopni wkładamy naczynie z mięsem, przykrywamy je i pieczemy około pół godziny, aby polędwiczki doszły w środku.

Mięso wyjmujemy z piekarnika, dajemy mu chwilę odpocząć (10-15minut) i polędwiczkę kroimy w grube plastry. Podajemy z dodatkiem sosu.

Życzę smacznego 🙂

Polędwiczki z pieczarkami i suszonymi pomidorami w sosie mascarpone

Polędwiczki z pieczarkami i suszonymi pomidorami w sosie mascarpone

Polędwiczki z pieczarkami i suszonymi pomidorami w sosie mascarpone

Polędwiczki z pieczarkami i suszonymi pomidorami w sosie mascarpone





25 komentarzy

  1. Przygotuję to danie na Wielkanoc, zapowiada się bardzo smacznie 😉

  2. Taki obiad to mogłabym jadać codziennie 🙂
    Kasiu Twoje zdjęcia i pomysły są świetne 🙂

    • cukiereczek

      Dziękuję 🙂 Polecam, bo ta polędwiczka jest przepyszna 🙂

  3. Przepyszne poledwiczki. Nie moglismy sie ich najesc. Podalam z ryzem I starta marchewka 🙂

    • cukiereczek

      Magda bardzo się cieszę, że smakowało 🙂

  4. Czy można je podać odgrzane Chce zrobić na święta ale wyjeżdżam w wigilię i chce coś już przygotowanego wziąć ze sobą

    • cukiereczek

      Tak, można je podać odgrzane. Dobrze odgrzewają się w piekarniku czy podgrzane przy pomocy kuchni gazowej. Może trzeba będzie tylko podlać je odrobiną wody przy odgrzewaniu.

  5. Aga

    Zrobiły furorę na świątecznym stole! Wszyscy się zajadali i na pewno u Czarnków niedługo zawitają ponownie! 😀

    20161225_175521

    • cukiereczek

      Aga bardzo mi miło 🙂

    • Proszę mi powiedzieć czy poledwiczka w tak niskiej temperaturze nie będzie za surowa?

      • cukiereczek

        Nie będzie.

      • Z niejednym daniem już eksperymentowałem z reguły z pozytywnym skutkiem. Polędwicę też robiłem czy ja czy żona na różne sposoby i było ok. Nie mogę tego powiedzieć o tym przepisie. 1.5kg polędwicy poszło psu do miski a my skończyliśmy na szybko z pizzą na telefon. Polędwica była tak twarda że nie dało się jej nabić na widelec nie mówiąc już o gryzieniu. Może zabrzmię staroświecko, ale jak dla mnie to w niskiej temperaturze to można wędzić szynki a nie piec mięso.

  6. Polędwiczki przepyszne 🙂
    na pewno zrobię jeszcze nie raz 🙂

    29187095_10211526750391628_3243666598812188672_o

    • cukiereczek

      Paulina cieszę się, że smakowało 😉

  7. Powiedz mi prosze czym zastapic 100ml wina?:) mam ogromna ochote na te cudenka ale alkoholu nie moge w ogole.

    • cukiereczek

      Gosiu proponuje zastąpić wino bulionem ☺️

  8. Czy wino do tych polędwiczek ma być wytrawne ? Chcę je przygotować na świeta.

    • cukiereczek

      Sylwia może być białe wytrawne lub białe półwytrawne.

  9. Świetny przepis, było pyszne ?

    • cukiereczek

      Jak pięknie podane ? Cieszę się, że smakowało ?

  10. Sos wyszedł zbyt słodki, a dodałam wino wytrawne 🙁

    • cukiereczek

      To proszę następnym razem pominąć miód ?

  11. Polędwiczki z tego przepisu są fantastyczne.

    • cukiereczek

      Bardzo mi miło ?

Pozostaw odpowiedź Aga