Polędwiczki w sosie kurkowym

Sos śmietanowy z kurkami to klasyka kuchni polskiej. Polędwiczki dzięki duszeniu z kurkami nabierają grzybowego aromatu. Są przy tym i mięciutkie bardzo soczyste. To mięsne danie najlepiej smakuje z młodymi ziemniaczkami. Jak tylko pojawią się kurki, na pewno przygotuje je jeszcze nie raz w tym roku:)

Polędwiczki w sosie kurkowym

Polędwiczki w sosie kurkowym

SKŁADNIKI :

  • 250g kurek,
  • 500g polędwiczek wieprzowych,
  • 1 cebula,
  • Masło do smażenia,
  • Mąka do panierowania,
  • 250g śmietany kremówki,
  • 2 szklanki wody,
  • 1 łyżka mąki,
  • 1 łyżeczka tymianku,
  • Sól,
  • Pieprz,
  • Szczypta słodkiej papryki,

PRZYGOTOWANIE:

Polędwiczki kroimy na plasterki i rozbijamy na kotlety. Oprószamy je solą i pieprzem z obu stron. Następnie panierujemy w mące, jej nadmiar delikatnie strzepujemy, i obsmażamy na patelni. Podsmażone polędwiczki przekładamy do rondla. Obrane kurki dokładnie płuczemy. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na maśle.

Dodajemy kurki i smażymy około 10 minut, aż woda z grzybów wyparuje. Pod koniec grzyby oprószamy tymiankiem. Podsmażone grzyby dodajemy do polędwiczek. Całość zalewamy wodą, dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu około pół godziny. Po tym czasie dodajemy śmietanę wymieszaną z mąką. Dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Sos zagotowujemy, doprawiamy do smaku i zdejmujemy z  ognia. Podajemy np. z młodymi ziemniakami.

Życzę smacznego 🙂

Polędwiczki w sosie kurkowym

Polędwiczki w sosie kurkowym





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź