Pierogi z kaszanką i leśnymi grzybami

Zapraszam na pyszne pierogi. Pierogi z grzybami to dość znane i często stosowane połączenie. Ale czy jedliście kiedykolwiek pierogi z kaszanką? Są naprawdę smaczne, a jeśli dodamy do nich leśne grzyby to już niebo w gębie 🙂 Na pewno skradną niejedno męskie serce, polecam 🙂
Składniki:

  • CIASTO:
  • 250g mąki,
  • 1 łyżka oleju,
  • letnia woda,
  • NADZIENIE:
  • 300g obranych leśnych grzybów,
  • 200g kaszanki,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • sól,
  • pieprz
Przygotowanie:
Grzyby płuczemy i osuszamy. Siekamy je drobno. Cebulę kroimy w kostkę. Na patelni szklimy cebule na maśle. Dodajemy grzyby i smażymy kilka minut aż cała woda odparuję. Wówczas dodajemy kaszankę, rozdrabniamy ją i smażymy kilka minut mieszając, aż składniki się połączą i zarumienią.Pod koniec doprawiamy do smaku, dodając majeranek.

Farsz studzimy. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy olej i stopniowo dodajemy wodę zarabiając ciasto. Gdy wyrobimy ciasto przenosimy się na stolnicę. Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną z nich zawijamy w folię lub torebkę śniadaniową, aby nie obeschło. Drugą cześć rozwałkowujemy na cienki placek, Wycinamy szklanką koła i nakładamy porcje farszu. Zlepiamy pierogi i gotujemy je w osolonej wodzie około 3 minuty do wypłynięcia. Pierogi podajemy na ciepło polane rozpuszczonym masłem. Można podać je również z podsmażoną na złoto cebulą. Życzę smacznego 🙂

Uwaga: 
1) Pierogi świetnie smakują także odgrzewane.
2) Do przygotowania pierogów można użyć dowolnych leśnych grzybów.




2 komentarzy

  1. babcia robiła pierogi z kaszanką, cebulką i ziemniakami. Ale niestety bez grzybów 🙁 Te pani są jeszcze lepsze!

    • cukiereczek

      Dziękuję i polecam 🙂

Zostaw odpowiedź