Zapraszam na pyszne pierogi. Pierogi z grzybami to dość znane i często stosowane połączenie. Ale czy jedliście kiedykolwiek pierogi z kaszanką? Są naprawdę smaczne, a jeśli dodamy do nich leśne grzyby to już niebo w gębie 🙂 Na pewno skradną niejedno męskie serce, polecam 🙂
Składniki:
- CIASTO:
- 250g mąki,
- 1 łyżka oleju,
- letnia woda,
- NADZIENIE:
- 300g obranych leśnych grzybów,
- 200g kaszanki,
- 1 cebula,
- 1 łyżeczka majeranku,
- sól,
- pieprz
Przygotowanie:
Grzyby płuczemy i osuszamy. Siekamy je drobno. Cebulę kroimy w kostkę. Na patelni szklimy cebule na maśle. Dodajemy grzyby i smażymy kilka minut aż cała woda odparuję. Wówczas dodajemy kaszankę, rozdrabniamy ją i smażymy kilka minut mieszając, aż składniki się połączą i zarumienią.Pod koniec doprawiamy do smaku, dodając majeranek.
Farsz studzimy. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy olej i stopniowo dodajemy wodę zarabiając ciasto. Gdy wyrobimy ciasto przenosimy się na stolnicę. Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną z nich zawijamy w folię lub torebkę śniadaniową, aby nie obeschło. Drugą cześć rozwałkowujemy na cienki placek, Wycinamy szklanką koła i nakładamy porcje farszu. Zlepiamy pierogi i gotujemy je w osolonej wodzie około 3 minuty do wypłynięcia. Pierogi podajemy na ciepło polane rozpuszczonym masłem. Można podać je również z podsmażoną na złoto cebulą. Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
1) Pierogi świetnie smakują także odgrzewane.
2) Do przygotowania pierogów można użyć dowolnych leśnych grzybów.
1) Pierogi świetnie smakują także odgrzewane.
2) Do przygotowania pierogów można użyć dowolnych leśnych grzybów.
babcia robiła pierogi z kaszanką, cebulką i ziemniakami. Ale niestety bez grzybów 🙁 Te pani są jeszcze lepsze!
Dziękuję i polecam 🙂