Paprykowa potrawka z grzybami leśnymi i mięsem

Papryka jest coraz tańsza czas więc na domowe lecza i faszerowane papryki. Ja zaś proponuję potrawkę z papryki z mięsem mielonym i świeżymi grzybami. W smaku przypomina leczo, ale zamiast kiełbasy mamy mięso mielone. Świeże grzyby bardzo fajnie podkręcają smak potrawy. Proponuję danie podać z ryżem bądź pieczywem.

Paprykowa potrawka z grzybami leśnymi i mięsem

Paprykowa potrawka z grzybami leśnymi i mięsem

SKŁADNIKI :

  • 9 czerwonych papryk,
  • 2 cebule,
  • 400g mięsa mielonego,
  • 300g grzybów leśnych (podgrzybków, koźlarzy, prawdziwków, maślaków),
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
  • 1 puszka krojonych pomidorów (400g),
  • 1 szklanka wody,
  • 3 łyżeczki słodkiej papryki,
  • ½ łyżeczki ostrej papryki,
  • Sól,
  • Pieprz,
  • Szczypta cukru,
  • Olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

Grzyby obgotowujemy w osolonej owdzie. Po ugotowaniu studzimy je. Część z nich kroimy w kostkę, a część w większe kawałki. Papryki płuczemy, osuszamy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę. Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę szklimy na oleju i przekładamy do większego garnka.

Podlewamy całość wodą, dodajemy pokrojoną paprykę, pomidory w puszce oraz koncentrat pomidorowy. Dusimy razem do miękkości na wolnym ogniu pod przykryciem(około 20-30 minut). Po chwili dodajemy grzyby. Mięso mielone podsmażamy na rumiano i również dodajemy do garnka. Całość doprawiamy do smaku. Podajemy np. z ryżem lub świeżym pieczywem.

Życzę smacznego 🙂

Uwaga:

  • Możemy użyć mieszanki kolorowych papryk.
  • Do dania możemy dodać podsmażoną kiełbaskę czy boczek.
Paprykowa potrawka z grzybami leśnymi i mięsem

Paprykowa potrawka z grzybami leśnymi i mięsem

Paprykowa potrawka z grzybami leśnymi i mięsem

Paprykowa potrawka z grzybami leśnymi i mięsem





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź