Papryka jest coraz tańsza czas więc na domowe lecza i faszerowane papryki. Ja zaś proponuję potrawkę z papryki z mięsem mielonym i świeżymi grzybami. W smaku przypomina leczo, ale zamiast kiełbasy mamy mięso mielone. Świeże grzyby bardzo fajnie podkręcają smak potrawy. Proponuję danie podać z ryżem bądź pieczywem.
SKŁADNIKI :
- 9 czerwonych papryk,
- 2 cebule,
- 400g mięsa mielonego,
- 300g grzybów leśnych (podgrzybków, koźlarzy, prawdziwków, maślaków),
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
- 1 puszka krojonych pomidorów (400g),
- 1 szklanka wody,
- 3 łyżeczki słodkiej papryki,
- ½ łyżeczki ostrej papryki,
- Sól,
- Pieprz,
- Szczypta cukru,
- Olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Grzyby obgotowujemy w osolonej owdzie. Po ugotowaniu studzimy je. Część z nich kroimy w kostkę, a część w większe kawałki. Papryki płuczemy, osuszamy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę. Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę szklimy na oleju i przekładamy do większego garnka.
Podlewamy całość wodą, dodajemy pokrojoną paprykę, pomidory w puszce oraz koncentrat pomidorowy. Dusimy razem do miękkości na wolnym ogniu pod przykryciem(około 20-30 minut). Po chwili dodajemy grzyby. Mięso mielone podsmażamy na rumiano i również dodajemy do garnka. Całość doprawiamy do smaku. Podajemy np. z ryżem lub świeżym pieczywem.
Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
- Możemy użyć mieszanki kolorowych papryk.
- Do dania możemy dodać podsmażoną kiełbaskę czy boczek.