Pałki pieczone z borowikami i papryką

Brrr...było bardzo zimno w piątkowy poranek, a ja dzielnie zbierałam grzybki 🙂 Powiem Wam Kochani, że było warto wstać wcześniej i pomarznąć, bo troszkę tych grzybów do domu przywiozłam. Ponieważ w moim koszyczku znalazły się piękne borowiki, kilka podarował mi mój chłopak (ja gapa, do borowików szczęścia mam mało 😛 ), więc z takich okazów musiało powstać wyjątkowe danie. Miałam akurat pałki z kurczaka i paprykę, więc wszystko razem zapiekłam, powstało bardzo kolorowe, aromatyczne, pachnące lasem danie. Jego przygotowanie zajmuje kilka minut, a ten smak mmmm polecam 😉
Składniki:
  • 4-5 pałek z kurczaka (około 600g),
  • 200g obranych borowików,
  • 1 łyżka oleju,
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
  • 2 cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 3/2 papryki,
  • sól,
  • pieprz,
  • pieprz ziołowy

 

Przygotowanie:
 
Obrane borowiki kroimy w większą kostkę i obgotowujemy przez około 15 minut w osolonej wodzie. Po ugotowaniu studzimy je. Pałki z kurczaka skrapiamy olejem i nacieramy solą, pieprzem ziołowym i ziołami prowansalskimi. Naczynie żaroodporne natłuszczamy i układamy w nim mięso. Wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 minut.

W tym czasie cebulę kroimy w krążki, czosnek w paski, paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w większą kostkę. Do miski wkładamy warzywa i grzyby, oprószamy solą i pieprzem, odstawiamy. Wyjmujemy mięso z piekarnika, dodajemy warzywa i zapiekamy jeszcze 15 minut. Danie podawać z ziemniakami lub pieczywem, życzę smacznego 😉





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź