Brrr...było bardzo zimno w piątkowy poranek, a ja dzielnie zbierałam grzybki 🙂 Powiem Wam Kochani, że było warto wstać wcześniej i pomarznąć, bo troszkę tych grzybów do domu przywiozłam. Ponieważ w moim koszyczku znalazły się piękne borowiki, kilka podarował mi mój chłopak (ja gapa, do borowików szczęścia mam mało 😛 ), więc z takich okazów musiało powstać wyjątkowe danie. Miałam akurat pałki z kurczaka i paprykę, więc wszystko razem zapiekłam, powstało bardzo kolorowe, aromatyczne, pachnące lasem danie. Jego przygotowanie zajmuje kilka minut, a ten smak mmmm polecam 😉
Składniki:
- 4-5 pałek z kurczaka (około 600g),
- 200g obranych borowików,
- 1 łyżka oleju,
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
- 2 cebule,
- 3 ząbki czosnku,
- 3/2 papryki,
- sól,
- pieprz,
- pieprz ziołowy
Przygotowanie:
Obrane borowiki kroimy w większą kostkę i obgotowujemy przez około 15 minut w osolonej wodzie. Po ugotowaniu studzimy je. Pałki z kurczaka skrapiamy olejem i nacieramy solą, pieprzem ziołowym i ziołami prowansalskimi. Naczynie żaroodporne natłuszczamy i układamy w nim mięso. Wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 minut.
W tym czasie cebulę kroimy w krążki, czosnek w paski, paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w większą kostkę. Do miski wkładamy warzywa i grzyby, oprószamy solą i pieprzem, odstawiamy. Wyjmujemy mięso z piekarnika, dodajemy warzywa i zapiekamy jeszcze 15 minut. Danie podawać z ziemniakami lub pieczywem, życzę smacznego 😉