Dzisiaj na blogu pożegnanie sezonu szparagowego. Kolejne szparagi zjemy dopiero za rok. Na zakończenie częstuję Was rewelacyjnymi naleśnikami. Są tak dobre, że nie mogłyby czekać do przyszłej wiosny 🙂 Naleśniki są bardzo sycące. Bardzo nam smakowały. Zrobiłam je na spotkanie z przyjaciółmi. Byli nimi zachwyceni. Wszystko tutaj do siebie pasuje: kremowy sos pieczarkowy, soczyste szparagi oraz sycący ser i szynka (boczek). Gorąco polecam!
SKŁADNIKI(4 porcje):
- NALEŚNIKI:
- 2 jajka,
- 2 szklanki mąki,
- ½ łyżeczki soli,
- Szczypta cukru,
- 1 i ½ szklanki mleka,
- 1 i 1/3 szklanki wody,
- 2 łyżki oleju,
- NADZIENIE:
- 24 szparagi,
- 8 plasterków szynki lub boczku wędzonego,
- 8 plasterków żółtego sera,
- SOS PIECZARKOWY:
- 500g pieczarek,
- 3 łyżki masła,
- 3 łyżki mąki,
- 1 i ¾ szklanki wody,
- ¼ szklanki startego żółtego sera,
- 1/3 szklanki śmietany 30 lub 36%,
- Sól,
- Pieprz,
- Olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
NALEŚNIKI: Wszystkie składniki na naleśniki mieszamy ze sobą aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto odstawiamy na 30-60 minut, aby odpoczęło. Po tym czasie na patelni smażymy cienkie naleśniki.
NADZIENIE: Ze szparagów usuwamy stwardniałe końcówki. Wystarczy poruszać szparagami, a same złamią się w odpowiednim miejscu. Szparagi pozostawiamy w całości. W garnku zagotowujemy wodę ze szczypta soli i cukru. Wrzucamy szparagi i gotujemy 2 minuty. Wyjmujemy je i przelewamy zimną wodą.
Na każdym naleśniku układamy plasterek szynki, plasterek sera i 3 szparagi. Zwijamy ciasno naleśniki. Układamy je w dużym wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym. Na wierzch wykładamy sos pieczarkowy.
Naleśniki zapiekamy około 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
SOS PIECZARKOWY: Pieczarki kroimy w plasterki, a większe w półplasterki. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Wkładamy pieczarki i smażymy je do momentu aż cała woda z nich wyparuję. Pieczarki odkładamy na talerz. Na tę samą patelnię dajemy masło. Gdy masło się roztopi to wsypujemy mąkę i mieszamy. Stopniowo wlewamy wodę i szybko mieszamy. Całość zagotowujemy. Gotujemy razem 2 minuty na wolnym ogniu aż masa zgęstnieje. Wówczas dodajemy śmietanę, ser oraz pieczarki i mieszamy do połączenia. Gdyby sos był jeszcze za gęsty to podlewamy go odrobiną wody. Sos jest gotowy, doprawiamy go do smaku. Wykładamy sos na wierzch naleśników.
Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
1) Z przepisu wyjdzie około 10-12 naleśników. Potrzebujemy 8 sztuk więc resztę należy zjeść.