Kotlety mielone nie muszą być nudne 🙂 Zwykłe mielone, ale podane w nietuzinkowy sposób, na pewno zachęcą do ich zjedzenia. Dzięki dodatkowi pieczarek mielone są jeszcze bardziej soczyste. Najlepiej smakują z ziemniakami i surówką. Przygotuj je na obiad i zaskocz rodzinę, efekt murowany 🙂 Polecam!
SKŁADNIKI:
- 300g pieczarek,
- 500g mięsa mielonego,
- 1 cebula,
- 2 czerstwe kajzerki,
- 2 jajka,
- Bułka tarta
- Sól,
- Pieprz,
- Olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Pieczarki myjemy, osuszamy i ścieramy na grubych oczkach tarki (lub kroimy w drobną kostkę). Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i podsmażamy pieczarki. Cała woda powinna odparować. Pieczarki studzimy. Kajzerki namaczamy w wodzie. Cebulę obieramy i drobno kroimy.
Do miski wkładamy mięso mielone, 1 łyżkę bułki tartej, cebulę, odciśnięte bułki, pieczarki i jajka. Masę mięsną mieszamy i doprawiamy do smaku. Dużą deskę oprószamy bułką tartą i wykładamy na nią masę mięsną na grubość około 1-1,5cm. Szklanką i kieliszkiem wykrawamy oponki. Panierujemy je w bułce tartej i smażymy na złoty kolor z obu stron.
Gdyby masa mięsna była zbyt „luźna” dodajemy więcej bułki tartej. Najlepiej użyć szklanki o średnicy około 8-9cm.
Smacznego 🙂
Robiłam różne mielone ale o takim kształcie bym nawet nie pomyślała. Super na pewno wykorzystam.