To już kolejna propozycja na szybkiego kurczaka w sosie na obiad. Tym razem do sosu dodałam pieczarki i musztardę. Wyszło kremowo i przepysznie. Danie podałam z kluskami i surówką z selera z jabłkiem.
Kurczaka w sosie musztardowym robi się dość szybko i w sumie możemy przygotować je na jednej (dużej) patelni. Zaczynamy od pokrojenia kurczaka na fileciki. Następnie mięso posypujemy solą i pieprzem, panierujemy w mące i smażymy na rumiano. Gdy mięso się smaży to wtedy kroimy cebulę i pieczarki. Mięso wyjmujemy na talerz, a na patelni smażymy grzyby z cebulą. Gdy będą gotowe to ponownie wkładamy mięso. Całość zalewamy wodą i zagotowujemy. Dusimy krótko pod przykryciem i na sam koniec do sosu dodajemy musztardę i śmietanę kremową. Odrobina natki pietruszki na wierzch i sosik mamy gotowy.
Więcej przepisów na dania z kurczakiem
- Kurczak w kremowym sosie pomidorowo-śmietanowym
- Szaszłyki z kurczakiem, boczkiem i cebulą
- Kurczak curry pieczony na ryżu
- Kotlety siekane
To pomysł na pyszny i szybki obiad. Sos jest gęsty, delikatny i kremowy. Pasuje do kaszy, klusek i ziemniaków.
Kurczak w sosie musztardowym z pieczarkami
Składniki (4 porcje):
- 600g piersi z kurczaka,
- sól,
- pieprz,
- 1 i 1/2 łyżki sosu sojowego,
- 2-3 łyżki mąki do panierowania,
- 1 duża cebula,
- 450g pieczarek,
- 1 łyżka musztardy francuskiej,
- 1 łyżka zwykłej, ulubionej musztardy,
- 100g śmietany kremówki 36%,
- 2-2,5 szklanki wody,
- olej do smażenia,
- posiekana natka pietruszki do podania
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka kroimy na fileciki. Każdy z nich oprószamy solą i pieprzem. Następnie panierujemy je w mące. Jej nadmiar delikatnie strzepujemy. Pieczarki kroimy w półplasterki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
Na patelni rozgrzewamy olej. Partiami obsmażamy mięso na rumiano z obu stron. Mięso przekładamy na talerz. Na tłuszczu pozostałym po smażeniu mięsa smażymy cebulę oraz pieczarki do momentu aż cała woda z grzybów wyparuje. Na patelnię dajemy mięso oraz sos sojowy. Zawartość patelni zalewamy wodą i zagotowujemy. Danie przykrywamy i gotujemy razem około 5-7 minut pod przykryciem na wolnym ogniu. Możemy je zamieszać kilka razy podczas duszenia.
Następnie dodajemy obie musztardy, mieszamy. Wówczas do zawartości patelni dodajemy śmietanę kremówkę, mieszamy do połączenia. Gotujemy danie bez przykrycia jeszcze 1-2 minuty. W między czasie doprawiamy do smaku. Danie zdejmujemy z ognia i dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
*Najczęściej używam śmietany kremówki 36% Piątnica.
Jeśli nasza śmietanka była płynna i sos nie wyszedł gęsty to możemy zagęścić go dodatkową mąką pszenną rozrobioną w niewielkiej ilości zimnej wody.
Życzę smacznego 🙂