Kurczak w sosie kurkowym to najczęściej przygotowywane przeze mnie danie w sezonie na kurki. Wszyscy uwielbiamy ten kremowy sosik i soczyste mięso. Nie ma z nim dużo pracy (o ile macie już oczyszczone i umyte kurki). Dzięki panierowaniu kurczaka w mące nie musimy już dodatkowo zagęszczać sosu, bo podczas duszenia sosik sam się zagęści.
Kurczak w sosie kurkowym pasuje do ziemniaków, frytek, kaszy czy ryżu. Można podać do niego surówkę czy mizerię. W podobny sposób możecie także przygotować indyka.
Składniki na kurczaka w sosie kurkowym
Aby przygotować kurczaka w sosie kurkowym potrzebujesz:
- pierś z kurczaka - pokrój ją na mniejsze fileciki. Takie mniejsze kawałki mięsa szybko dojdą i nie wymagają długiego czasu duszenia w sosie.
- mąkę pszenną - potrzeba jej tylko 3 łyżki. Używamy jej do panierowania.
- kurki - podana waga to waga obranych już grzybów. Kurki wcześniej umyj i osusz.
- cebulę - podkręca smak sosu.
- śmietanę kremówkę 36% - używam najczęściej śmietany Piątnica w czerwonym kubeczku. Możesz użyć dowolnej śmietanki. Jeśli sos wyjdzie płynny to zagęść go odrobiną mąki.
- przyprawy - sól, pieprz, słodka papryka.
- natka pietruszki (opcjonalnie).
Jak przygotować kurczaka w sosie kurkowym?
Przygotowanie takiego obiad jest dość proste. Sami zobaczcie:
- Przygotuj - kurczaka pokój na fileciki, cebule drobno posiekaj.
- Podsmaż - fileciki z kurczaka panieruj w mące i smaż na rozgrzanym oleju. Kurczaka wyłóż na talerz, a na tym samym tłuszczu podsmaż cebule. Kurki podsmaż na maśle.
- Przełóż podsmażone składniki do rondla, zalej wodą i uduś.
- Dodaj śmietanę kremówkę, dopraw do smaku. Wyłącz ogień i dodaj posiekaną natkę pietruszki (opcjonalnie).
Możesz użyć dowolnej śmietanki kremowej.
Więcej przepisów z kurkami
- Schab zapiekany z kurkami i porem
- Zupa krem z kurek
- Pierogi z kurkami i kremowym serkiem
- Polędwiczki w sosie kurkowym
Latem sama zbieram kurki. Przygotowuje później z nich pyszny sos, obowiązkowo z dodatkiem śmietany kremówki.
Kurczak w sosie kurkowym
SKŁADNIKI (4 porcje):
-
600g piersi z kurczaka,
-
375g kurek,
-
1 duża cebula,
-
3 łyżki mąki (do panierowania),
-
2 łyżki oleju,
-
2 łyżka masła,
-
Sól,
-
Pieprz,
- Słodka papryka
-
1 i 1/2 szklanki wody,
-
150g śmietany kremówki,
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
PRZYGOTOWANIE:
Pierś z kurczaka kroimy na fileciki. Każdy z nich oprószamy solą, słodką papryką i pieprzem. Następnie panierujemy je w mące. Jej nadmiar delikatnie strzepujemy. Kurki dokładnie oczyszczamy, płuczemy i osuszamy. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła i smażymy kurki do momentu aż cała woda z nich wyparuję. Kurki odstawiamy na bok.
Na patelni rozgrzewamy olej. Partiami obsmażamy mięso na rumiano z obu stron. Mięso przekładamy na talerz. Na tłuszczu pozostałym po smażeniu mięsa smażymy cebulę przez 2 minuty. Do cebuli dodajemy mięso z kurczaka i kurki. Zawartość patelni zalewamy wodą i zagotowujemy. Danie przykrywamy i gotujemy razem około 5-7 minut.
Wówczas do zawartości patelni dodajemy śmietanę kremówkę, mieszamy do połączenia. Gotujemy danie bez przykrycia jeszcze 1-2 minuty. W między czasie doprawiamy do smaku. Danie zdejmujemy z ognia i dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
Jeśli nasza śmietanka była płynna i sos nie wyszedł gęsty to możemy zagęścić go dodatkową mąką pszenną rozrobioną w niewielkiej ilości zimnej wody.
Życzę smacznego 🙂