Kurczak w sosie kurkowym

Kurczak w sosie kurkowym to najczęściej przygotowywane przeze mnie danie w sezonie na kurki. Wszyscy uwielbiamy ten kremowy sosik i soczyste mięso. Nie ma z nim dużo pracy (o ile macie już oczyszczone i umyte kurki). Dzięki panierowaniu kurczaka w mące nie musimy już dodatkowo zagęszczać sosu, bo podczas duszenia sosik sam się zagęści.

Kurczak w sosie kurkowym pasuje do ziemniaków, frytek, kaszy czy ryżu. Można podać do niego surówkę czy mizerię. W podobny sposób możecie także przygotować indyka.

Kurczak w sosie kurkowym

Kurczak w sosie kurkowym

Składniki na kurczaka w sosie kurkowym

Aby przygotować kurczaka w sosie kurkowym potrzebujesz:

  • pierś z kurczaka - pokrój ją na mniejsze fileciki. Takie mniejsze kawałki mięsa szybko dojdą i nie wymagają długiego czasu duszenia w sosie.
  • mąkę pszenną - potrzeba jej tylko 3 łyżki. Używamy jej do panierowania.
  • kurki - podana waga to waga obranych już grzybów. Kurki wcześniej umyj i osusz.
  • cebulę - podkręca smak sosu.
  • śmietanę kremówkę 36% - używam najczęściej śmietany Piątnica w czerwonym kubeczku. Możesz użyć dowolnej śmietanki. Jeśli sos wyjdzie płynny to zagęść go odrobiną mąki.
  • przyprawy - sól, pieprz, słodka papryka.
  • natka pietruszki (opcjonalnie).

Jak przygotować kurczaka w sosie kurkowym?

Przygotowanie takiego obiad jest dość proste. Sami zobaczcie:

  1. Przygotuj - kurczaka pokój na fileciki, cebule drobno posiekaj.
  2. Podsmaż - fileciki z kurczaka panieruj w mące i smaż na rozgrzanym oleju. Kurczaka wyłóż na talerz, a na tym samym tłuszczu podsmaż cebule. Kurki podsmaż na maśle.
  3. Przełóż podsmażone składniki do rondla, zalej wodą i uduś.
  4. Dodaj śmietanę kremówkę, dopraw do smaku. Wyłącz ogień i dodaj posiekaną natkę pietruszki (opcjonalnie).

Możesz użyć dowolnej śmietanki kremowej.

Kurczak w sosie kurkowym

Kurczak w sosie kurkowym

Kurczak w sosie kurkowym

Więcej przepisów z kurkami

Kurczak w sosie kurkowym

Kurczak w sosie kurkowym

Latem sama zbieram kurki. Przygotowuje później z nich pyszny sos, obowiązkowo z dodatkiem śmietany kremówki.

Kurczak w sosie kurkowym

SKŁADNIKI (4 porcje):

  • 600g piersi z kurczaka,

  • 375g kurek,

  • 1 duża cebula,

  • 3 łyżki mąki (do panierowania),

  • 2 łyżki oleju,

  • 2 łyżka masła,

  • Sól,

  • Pieprz,

  • Słodka papryka
  • 1 i 1/2 szklanki wody,

  • 150g śmietany kremówki,

  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

PRZYGOTOWANIE:

Pierś z kurczaka kroimy na fileciki. Każdy z nich oprószamy solą, słodką papryką i pieprzem. Następnie panierujemy je w mące. Jej nadmiar delikatnie strzepujemy. Kurki dokładnie oczyszczamy, płuczemy i osuszamy. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.

Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła i smażymy kurki do momentu aż cała woda z nich wyparuję. Kurki odstawiamy na bok.

Na patelni rozgrzewamy olej. Partiami obsmażamy mięso na rumiano z obu stron. Mięso przekładamy na talerz. Na tłuszczu pozostałym po smażeniu mięsa smażymy cebulę przez 2 minuty. Do cebuli dodajemy mięso z kurczaka i kurki. Zawartość patelni zalewamy wodą i zagotowujemy. Danie przykrywamy i gotujemy razem około 5-7 minut.

Wówczas do zawartości patelni dodajemy śmietanę kremówkę, mieszamy do połączenia. Gotujemy danie bez przykrycia jeszcze 1-2 minuty. W między czasie doprawiamy do smaku. Danie zdejmujemy z ognia i dodajemy posiekaną natkę pietruszki.

Jeśli nasza śmietanka była płynna i sos nie wyszedł gęsty to możemy zagęścić go dodatkową mąką pszenną rozrobioną w niewielkiej ilości zimnej wody.

Życzę smacznego 🙂

Jeśli przygotujesz kurczaka w sosie kurkowym to konieczne podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeśli oznaczysz mnie również na Facebooku lub Instagramie:

#GotujZCukiereczkiem





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź