Krem z kurek to pyszna sezonowa zupa o słonecznym kolorze. Sama zupa jest szybka do przygotowania. Najwięcej czasu zajmuje czyszczenie kurek. Całe szczęście można to zrobić dużo wcześniej. Zupę podajemy z dodatkiem grzanek lub groszku ptysiowego.
A jeśli masz ochotę na przygotowanie tradycyjnej zupy z kurek to zajrzyj TUTAJ po przepis.
SKŁADNIKI:
- 300g kurek,
- 1 litr wody,
- 1 średnia marchewka,
- 1 mała pietruszka,
- 3 ziemniaki,
- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 50g śmietany kremówki,
- 2 łyżki masła,
- Sól,
- Pieprz,
PRZYGOTOWANIE:
Kurki dokładnie czyścimy i myjemy.
Wszystkie warzywa obieramy. Cebulę kroimy w małą kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Marchewkę i pietruszkę kroimy w kostkę. Ziemniaki kroimy w kostkę.
W garnku rozpuszczamy masło. Dodajemy cebulę i smażymy ją kilka minut tzn. do zeszklenia. Wówczas dodajemy kurki i czosnek. Smażymy razem kilka minut tzn. do momentu aż cała woda z grzybów wyparuje. Następnie dodajemy ziemniaki, marchewkę i pietruszkę, mieszamy. Zawartość garnka zalewamy wodą i zagotowujemy. Zamiast wody możemy użyć bulionu warzywnego. Zupę gotujemy pod przykryciem około 15-20 minut tzn. do miękkości warzyw.
Zupę zdejmujemy z ognia. Możemy w tym momencie wyłowić kilka kurek do dekoracji, ale nie jest to konieczne. Do zupy dodajemy śmietanę kremówkę i miksujemy ją blenderem na gładki krem. Zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Zupę podajemy z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Życzę smacznego 🙂