Krem z kurek

Krem z kurek to pyszna sezonowa zupa o słonecznym kolorze. Sama zupa jest szybka do przygotowania. Najwięcej czasu zajmuje czyszczenie kurek. Całe szczęście można to zrobić dużo wcześniej. Zupę podajemy z dodatkiem grzanek lub groszku ptysiowego.

A jeśli masz ochotę na przygotowanie tradycyjnej zupy z kurek to zajrzyj TUTAJ po przepis.

SKŁADNIKI:

  • 300g kurek,
  • 1 litr wody,
  • 1 średnia marchewka,
  • 1 mała pietruszka,
  • 3 ziemniaki,
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 50g śmietany kremówki,
  • 2 łyżki masła,
  • Sól,
  • Pieprz,

PRZYGOTOWANIE:

Kurki dokładnie czyścimy i myjemy.

Wszystkie warzywa obieramy. Cebulę kroimy w małą kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Marchewkę i pietruszkę kroimy w kostkę. Ziemniaki kroimy w kostkę.

W garnku rozpuszczamy masło. Dodajemy cebulę i smażymy ją kilka minut tzn. do zeszklenia. Wówczas dodajemy kurki i czosnek. Smażymy razem kilka minut tzn. do momentu aż cała woda z grzybów wyparuje. Następnie dodajemy ziemniaki, marchewkę i pietruszkę, mieszamy. Zawartość garnka zalewamy wodą i zagotowujemy. Zamiast wody możemy użyć bulionu warzywnego. Zupę gotujemy pod przykryciem około 15-20 minut tzn. do miękkości warzyw.

Zupę zdejmujemy z ognia. Możemy w tym momencie wyłowić kilka kurek do dekoracji, ale nie jest to konieczne. Do zupy dodajemy śmietanę kremówkę i miksujemy ją blenderem na gładki krem. Zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Zupę podajemy z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

Życzę smacznego 🙂

Krem z kurek

Krem z kurek





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź