Kurczak w kremowym sosie grzybowym to nowość na blogu. Zazwyczaj do grzybów dodawałam kwaśną śmietanę. Tym razem jednak do sosu użyłam śmietanki kremowej. Dzięki jej dodatkowi sos jest tak pyszny, że można go wyjadać sam prosto z rondla. Z takim daniem nie ma z nim dużo pracy. Wszystko możecie zrobić etapami na jednej patelni. Dzięki panierowaniu kurczaka w mące nie musimy już dodatkowo zagęszczać sosu, bo podczas duszenia sosik sam się zagęści. Do sosu użyłam mieszanki prawdziwków i podgrzybków.
Kurczak w sosie grzybowy,pasuje do ziemniaków, frytek, kaszy czy ryżu. Można podać do niego surówkę czy mizerię. W podobny sposób możecie także przygotować indyka.
Składniki na kurczaka w sosie grzybowym
Aby przygotować kurczaka w sosie grzybowym potrzebujesz:
- pierś z kurczaka - pokrój ją na mniejsze fileciki. Takie mniejsze kawałki mięsa szybko dojdą i nie wymagają długiego czasu duszenia w sosie.
- mąkę pszenną - potrzeba jej tylko 3 łyżki. Używamy jej do panierowania.
- leśne grzyby - podana waga to waga obranych już grzybów. Grzyby wcześniej opłucz i osusz. Następnie pokrój je na mniejsze kawałki. Do sosu użyłam mieszanki prawdziwków i podgrzybków.
- cebulę - podkręca smak sosu.
- śmietanę kremówkę 36% - używam najczęściej śmietany Piątnica w czerwonym kubeczku. Możesz użyć dowolnej śmietanki. Jeśli sos wyjdzie płynny to zagęść go odrobiną mąki.
- przyprawy - sól, pieprz, słodka papryka.
- natka pietruszki (opcjonalnie).
Jak przygotować kurczaka w sosie grzybowym?
Przygotowanie takiego obiad jest dość proste. Sami zobaczcie:
- Przygotuj - kurczaka pokój na fileciki, cebule drobno posiekaj.
- Podsmaż - fileciki z kurczaka panieruj w mące i smaż na rozgrzanym oleju. Kurczaka wyłóż na talerz, a na tym samym tłuszczu podsmaż cebule. Grzyby podsmaż na maśle.
- Przełóż podsmażone składniki do rondla, zalej wodą i uduś.
- Dodaj śmietanę kremówkę, dopraw do smaku. Wyłącz ogień i dodaj posiekaną natkę pietruszki (opcjonalnie).
Możesz użyć dowolnej śmietanki kremowej.
Więcej przepisów na dania z grzybami
- Pierogi z grzybami
- Schab w sosie z dynią i gąskami
- Węgierska zupa grzybowa
- Polędwiczki w sosie prawdziwkowym
Jesienią sami zbieramy grzyby. Przygotowuje później z nich pyszny sos, obowiązkowo z dodatkiem śmietany kremówki.
Kurczak w kremowym sosie grzybowym
SKŁADNIKI (4 porcje):
-
600g piersi z kurczaka,
-
400g grzybów leśnych (podgrzybków i prawdziwków),
-
1 duża cebula,
-
3 łyżki mąki (do panierowania),
-
2 łyżki oleju,
-
1 łyżka masła,
-
Sól,
-
Pieprz,
- Słodka papryka
-
1 i 1/2 szklanki wody,
-
150g śmietany kremówki,
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE:
Pierś z kurczaka kroimy na fileciki. Każdy z nich oprószamy solą, słodką papryką i pieprzem. Następnie panierujemy je w mące. Jej nadmiar delikatnie strzepujemy. Grzyby dokładnie oczyszczamy, płuczemy i osuszamy. Następnie kroimy je na mniejsze kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła i smażymy grzyby do momentu aż cała woda z nich wyparuję. Podsmażone grzyby odstawiamy na bok.
Na patelni rozgrzewamy olej. Partiami obsmażamy mięso na rumiano z obu stron. Mięso przekładamy na talerz. Na tłuszczu pozostałym po smażeniu mięsa smażymy cebulę przez 2 minuty. Do cebuli dodajemy mięso z kurczaka i grzyby. Zawartość patelni zalewamy wodą i zagotowujemy. Danie przykrywamy i gotujemy razem około 5-7 minut.
Wówczas do zawartości patelni dodajemy śmietanę kremówkę, mieszamy do połączenia. Gotujemy danie bez przykrycia jeszcze 1-2 minuty. W między czasie doprawiamy do smaku. Danie zdejmujemy z ognia i dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
Jeśli nasza śmietanka była płynna i sos nie wyszedł gęsty to możemy zagęścić go dodatkową mąką pszenną rozrobioną w niewielkiej ilości zimnej wody.
Życzę smacznego 🙂
Czy można użyć grzybów mrożonych ?
Tak, pewnie ♥️