Karkówka pieczona w ketchupie to danie dość proste i szybkie do przygotowania. Proponuję podać ją z ryżem. Ryż będzie komponował się świetnie z warzywami i ketchupowym sosem. Karkówkę możemy przygotować wcześniej, ułożyć wszystkie warstwy w naczyniu żaroodpornym i tuż przed podaniem tylko zapiec. Karkówka świetnie się też odgrzewa. Na pewno sprawdzi się podczas rodzinnych spotkań, a także na świąteczny obiad.
SKŁADNIKI (6-8 porcji):
- 1-1,5kg karkówki,
- 2 cebule,
- 2 papryki,
- 300g pieczarek,
- 500-600g ketchupu pikatnego,
- Sól,
- pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Karkówkę kroimy na plastry grubości 1-1,5cm. Oprószamy je solą i pieprzem z każdej strony. Cebule obieramy i kroimy w piórka. Pieczarki płuczemy, osuszamy i kroimy w plasterki. Papryki płuczemy i usuwamy z nich gniazda nasienne. Następnie kroimy je w większą kostkę.
Duże naczynie żaroodporne smarujemy cienką warstwą tłuszczu. Na jego dnia układamy plastry karkówki. Na mięso wykładamy cebulę. Na cebule wykładamy pokrojone pieczarki i paprykę. Całość zalewamy ketchupem.
Naczynie przykrywamy. Danie zapiekamy około 1,5 godziny w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.
Życzę smacznego 🙂
Jadłam kiedyś taką u siostry, była przepyszna 🙂 Zrobię w niedzielę na obiad
Super przepis. Karkówka rozpływała się w ustach, goście byli zachwyceni!!!
Cieszę się, że smakowała 😉
Nie ukrywam, że bylam sceptycznie nastawiona do tego przepisu, nie uznaje ketchupu w tego typu potrawach. Niestety zdecydowałam się na karkówkę z tego przepisu. Napisałam niestety, bo byla przepyszna i nie wyobrażam sobie wrócić do klasycznej 🙂 Karkówka pyszna, rozpływająca się w ustach, konkretna i zadowalajaca wszystkie kupki smakowe 🙂 Każdy dzien zaczynam z Pania Kasia, gotuje z przyjemnoscia a mój faceet nosi mnie na rękach po każdym obiedzie 😀
Marcelina, dziękuję za tak miłe słowa 🙂 Niezmiernie się cieszę, że karkówka aż tak smakowała, sama ją bardzo uwielbiam 🙂 Polecam się na przyszłość 😛
Karkóweczka wygląda znakomicie. Przyznam, że nigdy nie robiłam takich dań w ketchupie, przeważnie karkówka klasyczna. Ale skuszę się napewno i dam znać czy rodzinka również będzie zachwycona jak u Pań powyżej. Pozdrawiam.
Iza koniecznie wypróbuj, ten smak na pewno pozytywnie Cię zaskoczy 🙂
A czy wstawiamy do nagrzanego piekarnika czy zimnego?
do rozgrzanego
To najlepsza karkówka jaką jadłam 😉
Olkaz bardzo mi miło 🙂
A jakiego ketchupu użyć ? Jakiej firmy?
wojcicka88 zazwyczaj używam ketchupu firmy Pudliszki, smak pikantny.