Karkówka pieczona w ketchupie to danie dość proste i szybkie do przygotowania. Proponuję podać ją z ryżem. Ryż będzie komponował się świetnie z warzywami i ketchupowym sosem. Karkówkę możemy przygotować wcześniej, ułożyć wszystkie warstwy w naczyniu żaroodpornym i tuż przed podaniem tylko zapiec. Karkówka świetnie się też odgrzewa. Na pewno sprawdzi się podczas rodzinnych spotkań, a także na świąteczny obiad.
SKŁADNIKI (6-8 porcji):
- 1-1,5kg karkówki,
- 2 cebule,
- 2 papryki,
- 300g pieczarek,
- 500-600g ketchupu pikatnego,
- Sól,
- pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Karkówkę kroimy na plastry grubości 1-1,5cm. Oprószamy je solą i pieprzem z każdej strony. Cebule obieramy i kroimy w piórka. Pieczarki płuczemy, osuszamy i kroimy w plasterki. Papryki płuczemy i usuwamy z nich gniazda nasienne. Następnie kroimy je w większą kostkę.
Duże naczynie żaroodporne smarujemy cienką warstwą tłuszczu. Na jego dnia układamy plastry karkówki. Na mięso wykładamy cebulę. Na cebule wykładamy pokrojone pieczarki i paprykę. Całość zalewamy ketchupem.
Naczynie przykrywamy. Danie zapiekamy około 1,5 godziny w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.
Życzę smacznego
Jadłam kiedyś taką u siostry, była przepyszna
Zrobię w niedzielę na obiad
Super przepis. Karkówka rozpływała się w ustach, goście byli zachwyceni!!!
Cieszę się, że smakowała
Nie ukrywam, że bylam sceptycznie nastawiona do tego przepisu, nie uznaje ketchupu w tego typu potrawach. Niestety zdecydowałam się na karkówkę z tego przepisu. Napisałam niestety, bo byla przepyszna i nie wyobrażam sobie wrócić do klasycznej
Karkówka pyszna, rozpływająca się w ustach, konkretna i zadowalajaca wszystkie kupki smakowe
Każdy dzien zaczynam z Pania Kasia, gotuje z przyjemnoscia a mój faceet nosi mnie na rękach po każdym obiedzie 
Marcelina, dziękuję za tak miłe słowa
Niezmiernie się cieszę, że karkówka aż tak smakowała, sama ją bardzo uwielbiam
Polecam się na przyszłość 
Karkóweczka wygląda znakomicie. Przyznam, że nigdy nie robiłam takich dań w ketchupie, przeważnie karkówka klasyczna. Ale skuszę się napewno i dam znać czy rodzinka również będzie zachwycona jak u Pań powyżej. Pozdrawiam.
Iza koniecznie wypróbuj, ten smak na pewno pozytywnie Cię zaskoczy
A czy wstawiamy do nagrzanego piekarnika czy zimnego?
do rozgrzanego
To najlepsza karkówka jaką jadłam
Olkaz bardzo mi miło
A jakiego ketchupu użyć ? Jakiej firmy?
wojcicka88 zazwyczaj używam ketchupu firmy Pudliszki, smak pikantny.