Bigos pieczarkowy

Chociaż na moim blogu jest już jeden bigos tego typu - mowa o bigosie cygańskim - to na pewno pojawi się jeszcze jeden 🙂 Po prostu uwielbiam takie bigosiki. Jak się przegryzą, po 1-2 dniach, ze świeżym pieczywem smakują wyśmienicie. Można je mrozić bowiem z podanych składników wychodzi duuuuuża porcja. Najgorsze jest chyba krojenie składników. Sam proces przygotowania jest bardzo prosty, kroimy, podsmżamy, dusimy razem i gotowe 🙂 Kochani, życzę smacznego 😉

Składniki:

 

  • 1 kg pieczarek,
  • 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego,
  • 3 cebule,
  • 1 mały słoik papryki konserwowej (ok. 500-750ml),
  • 1 mały słoik ogórków konserwowych (ok. 500-700ml),
  • 250 g koncentratu pomidorowego,
  • 2-2,5 szklanki wody,
  • 4 łyżeczki słodkiej papryki,
  • szczypta cukru,
  • sól,
  • pieprz,
  • ostra papryka

 

Przygotowanie:

Pieczarki myjemy i kroimy w kostkę. Ogórki, odsączoną paprykę i obrana cebulę kroimy w kostkę. Na patelni szklimy cebulę i przekładamy ją do większego garnka. Następnie na tym samym tłuszczu podsmażamy pieczarki, czekamy aż puszczą sok, odparowujemy i lekki je rumienimy. Przekładamy je do garnka razem z ogórkami. Następnie podsmażamy na rumiano mięso, pod koniec dodajemy słodką paprykę i mieszamy.




Całość zalewamy wodą, dodajemy koncentrat pomidorowy i dusimy razem pod przykryciem około 20 minut na wolnym ogniu. Dodajemy paprykę i dusimy jeszcze 10 minut doprawiając do smaku. Bigos najlepszy jest na drugi dzień jak wszystkie składniki się przegryzą. Podawać ze świeżym pieczywem. Smacznego 😉





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź