Zapraszam dziś na bardzo męskie danie 🙂 Kiełbaska, kiszona kapusta - takie składniki lubi chyba każdy facet. Ale myślę, że niejedna pani też się skusi na kawałeczek. Przy okazji, taką kiełbaskę można zaserwować na świąteczny stół. Danie jest bardzo sycące, podałam je z pieczywem.
Składniki:
- 50g suszonych grzybów,
- 500g kiszonej kapusty,
- 5 białych kiełbas,
- 2 cebule,
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego,
- szczypta ostrej papryki,
- 1,5-2 szklanki wody
- sól,
- pieprz,
Przygotowanie:
Suszone grzyby płuczemy, zalewamy szklanką wody i moczymy przez godzinę. Następnie gotujemy je w tej samej wodzie około 30 minut ze szczyptą soli. Po ugotowaniu grzyby studzimy i kroimy w paski. Kiszona kapustę płuczemy i gotujemy przez 40 minut. Po ugotowaniu studzimy ją i odciskamy wodę. Cebulę drobno kroimy, szklimy ją na oleju. Do cebuli dodajemy kiełbasę i obsmażamy ją na rumiano z każdej strony. Całość przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu około 10 minut.
Dodajemy kapustę, grzyby, koncentrat pomidorowy, całość zalewamy wodą i dusimy pod przykryciem około godziny doprawiając do smaku. Najlepiej wodę dolewać stopniowo tzn. po około pół szklanki. Kiełbasę podajemy ze świeżym pieczywem, smacznego 🙂