Gdzieniegdzie można dostać jeszcze rabarbar więc czym prędzej chce Wam pokazać przepis na fajną, domową wędliną ze słodką nutą. Mięso wychodzi bardzo smaczne, bardzo fajnie czuć w nim cynamon i goździki. I tak sobie myślę, że przed dodatek korzennych przypraw byłoby idealne na święta Bożego Narodzenia, tylko skąd wtedy wziąć rabarbar :/ Aczkolwiek polecam to mięsko zrobić teraz, latem, jest pyszne 😉
Mięsko można również zaserwować na obiad, wówczas proponuję podać je z kaszą kuskus.
Składniki:
- 1 kg łopatki,
- 150g rabarbaru,
- 1 łyżeczka soli,
- 3/2 łyżeczki cukru,
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki,
- 1/2 łyżeczki pieprzu,
- 3/4 łyżeczki cynamonu,
- 7 goździków,
- 1 liść laurowy,
- 2 łyżeczki miodu,
- 2 ząbki czosnku,
- woda 200ml,
- rodzynki 50g,
- do podania kasza kuskus
Przygotowanie:
Łopatkę płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Następnie oprószamy ją solą i pieprzem. Rabarbar kroimy w kostkę. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy wszystkie składniki, oprócz miodu i gotujemy około 5 minut. Po wyłączeniu lekko studzimy i dodajemy miód. Mięso zalać zalewą, wybrać takie naczynie, aby prawie całe mięso było w zalewie.
Naczynie zakryć folią spożywczą i dostawić na 2 doby do lodówki. Co 12 godzin mięso przekręcać w zalewie na drugą stronę. Mięso pieczemy (wraz z marynatą) przez około półtorej godziny w temperaturze 190 stopni. Podczas pieczenia mięso co jakiś czas polewamy marynatą. Sprawdzi się jako danie obiadowe lub wędlina na kanapki. Smacznego 🙂