Kanapka z twarogiem i ziarnami

Kanapka z twarogiem i ziarnami to moja kolejna propozycja z cyklu LICZYMY KALORIE. Dwa zwykłe składniki: twaróg i ziarna słonecznika, ale połączone razem dają super smak. Do tego chrupiąca sałata i mamy pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie. Takie kanapki goszczą często w mojej kuchni, a to dlatego, że są szybkie do przygotowania i zazwyczaj wszystkie składniki mam w domu.

A jeśli macie ochotę na inne kanapki to polecam:

Ziarna słonecznika koniecznie uprażcie na rumiano. Takie prażenie naprawdę zmienia ich smak na plus. Możecie też zamienić słonecznik na pestki dyni.

SKŁADNIKI(1 porcja):

  • 2 kromki pieczywa pełnoziarnistego (70g),
  • 60g sera twarogowego,
  • 2 łyżeczki nasion słonecznika (10g),
  • 2 liście sałaty (10g),
  • 2 płaskie łyżeczki masła (10g),
  • Sól,
  • Pieprz,

PRZYGOTOWANIE:

Ziarna słonecznika prażymy na suchej patelni, aby się zarumieniły. Pieczywo smarujemy masłem. Układamy liście sałaty. Następnie wykładamy plaster sera. Ser oprószamy szczyptą soli i pieprzu. Na wierzchu układamy ziarna słonecznika.

Życzę smacznego!

Uwaga:

1) Kanapka zawiera około 337kcal. W tym:

  • węglowodany – 30g,
  • białko – 16g,
  • tłuszcz – 19g,
  • błonnik – 1g.

Owsiankę proponuję podać na śniadanie.

Kanapka z serem i ziarnami

Kanapka z serem i ziarnami





2 komentarzy

  1. Polecam bardzo ❤️

    • cukiereczek

      Miło mi 🙂

Zostaw odpowiedź