Deser chia z mango i bananem nie zawiera cukru, a mimo to jest słodki. Jest bardzo zdrowy, zawiera dużo błonnika. Sprawi, że będziemy długo syci. Polecam go osobom dbającym o linię.
Taki chia pudding jest niezwykle prosty i szybki do przygotowania. Najpierw zalewamy nasiona chia wodą i odstawiamy do napęcznienia. Po tym czasie mieszamy je ze zmiksowanym bananem i gęstym jogurtem. Na wierzch wykładamy puree z mango i gotowe. Aby go przygotować nie potrzebujecie wiele sprzętu, jedynie blender. A jeśli nie masz blendera to banana rozgnieć po prostu widelcem, a mango podaj pokrojone w kosteczkę.
TUTAJ znajdziesz więcej przepisów z wykorzystaniem nasion chia.
Warto wzbogacić swoją dietę o nasiona chia (inaczej nasiona szałwii hiszpańskiej). Wpływają bowiem pozytywnie na pracę naszych jelit; dbają o mocne żeby i kości; hamują wzrost komórek nowotworowych, zwłaszcza raka szyjki macicy i raka sutka u kobiet; dbają o naszą wagę.
Pudding chia z mango
SKŁADNIKI (2 porcje po 325 kcal):
- 4 łyżki nasion chia (40g),
- ½ szklanki zimnej wody (125ml),
- 1 banan (180g),
- 200g gęstego jogurtu naturalnego (lub typu greckiego),
- 1 mango (400g),
PRZYGOTOWANIE:
Nasiona chia przekładamy do miseczki i zalewamy zimną wodą, mieszamy. Odstawiamy je na 30 minut, aby napęczniały. Otrzymamy wówczas gęsty kleik.
Banana miksujemy za pomocą blendera na gładki mus.
*Jeśli nie posiadasz blendera to banana po prostu rozgnieć dobrze widelcem. Im bardziej dojrzały banan tym słodszy pudding otrzymasz.
Powstały mus bananowy oraz gęsty jogurt naturalny łączymy z napęczniałymi nasionami chia i mieszamy. Gotowy pudding rozkładamy do dwóch szklanek i odstawiamy do lodówki. Można pudding rozłożyć też do 4 szklaneczek - aby uzyskać 4 mniejsze porcje.
Mango obieramy, usuwamy pestkę i miąższ miksujemy blenderem na gładki mus. Mus mango wykładamy do szklanek. Deser podajemy schłodzony.
*Jeśli nie posiadasz blendera to mango pokrój w kostkę i wyłóż na wierzch puddingu. Czasem do tego deseru używam mrożonego mango i też się świetnie sprawdza.
Wagę owoców podałam ze skórką (i pestką).
Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
1) Cała potrawa zawiera około 650kcal. W tym:
- węglowodany – 104g,
- białko – 20g,
- tłuszcz – 18g,
- błonnik – 21g.
Proponuję podanie dwóch porcji po około 325kcal. To danie proponuję podać na deser lub drugie śniadanie lub przekąskę.
uwielbiam i robię od czasu do czasu różne puddingi z chia 🙂
Bardzo lubię takie puddingi. Są zdrowe i lekkie 🙂
nigdy nie wiem co zabrać na 2 śniadanie na uczelnię, Zrobię sobie taki deserek, Cukiereczki dzięki za przepis 🙂
Skąd ma pani takie słoiczki do pudingu???
Malinka zamówiłam przez internet. Są to słoiczki firmy Weck.
Fajny pomysł na zdrowy i pyszny podwieczorek ? zniknał w mgnieniu oka!
Monika jak pięknie podany 🙂
Dzień dobry a może być mrożone mango?
Tak. Czasem przygotowuje ten pudding z mrożonym mango 😉
Często robię ten deser gdy mamy gości, zawsze są zaskoczeni jak pyszny moze byc deser bez cukru 🙂
A jak pięknie podane 🙂 Brawo!