To kolejny pomysł na naleśniki zapiekane z serem. Na blogu znajdziecie już:
- naleśnikowe oczka,
- naleśniki zapiekane z serem pod śmietaną,
- naleśniki zapiekane z serem i jagodami.
Takie naleśniki sprawdzą się na deser, a także na obiad na słodko. Możemy podać je polane syropem klonowym lub miodem. Brzoskwinie i maliny to świetny owocowy duet. W połączeniu z nadzieniem serowym i śmietanką smakują wyśmienicie. Przygotowanie naleśników nie zajmie Wam dużo czasu. W czasie smażenia możecie przygotować nadzienie.
SKŁADNIKI:
- NALEŚNIKI:
- 2 jajka,
- 2 szklanki mąki,
- 1 i ½ szklanki mleka,
- 1 i 1/3 szklanki wody,
- ½ łyżeczki soli,
- Szczypta cukru,
- 2 łyżki oleju,
- NADZIENIE:
- 250g sera trzykrotnie zmielonego,
- 2 łyżeczki budyniu waniliowego,
- 2 łyżki cukru pudru,
- 1 łyżka cukru waniliowego,
- 1 małe jajko,
- 1 łyżka masła (na wierzch),
- 6 połówek brzoskwiń z puszki,
- DODATKOWO:
- 200g śmietany gęstej 18%,
- 1 łyżka cukru,
- 150g malin,
PRZYGOTOWANIE:
NALEŚNIKI: Wszystkie składniki na naleśniki mieszamy ze sobą aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto odstawiamy na 30-60 minut, aby odpoczęło. Po tym czasie na patelni smażymy cienkie naleśniki.
NADZIENIE: Do miski wkładamy ser, budyń, cukier puder, cukier waniliowy i jajko. Miksujemy je razem do połączenia. Brzoskwinie z puszki odsączamy i kroimy w plasterki.
Na każdym naleśniku rozsmarowujemy porcję nadzienia serowego i układamy kilka plasterków brzoskwiń. Naleśniki zwijamy w rulon.
Naczynie żaroodporne smarujemy cienką warstwą masła i układamy w nim naleśniki jeden przy drugim. Wierzch naleśników posypujemy startymi wiórkami masła (lub rozsmarowujemy na wierzchu miękkie masło).
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Naleśniki zapiekamy przez 20 minut. W tym czasie mieszamy śmietanę z cukrem.
Naleśniki wyjmujmy i polewamy po wierzchu śmietaną. Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy jeszcze przez 5 minut. Po wyjęciu z piekarnika na wierzch wykładamy świeże maliny.
Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
1) Z przepisu wyjdzie 10-12 naleśników. Do przygotowania stefanki wystarczy tylko 8.
Witam,
mam pytanie do nadzienia dodajemy budyń w proszku, czy ugotowany budyń?
Pozdrawiam
Arleta dodajemy budyń w proszku 🙂
Zamiast malin polałam czekoladą ale i tak pychotka?
Monika pięknie się prezentują 😀 Cieszę się, że smakowały 😉